Lista: Så har restaurangerna klarat sig under pandemin

Restaurangerna i elva av Norrbottens kommuner minskade förra året sin försäljning med mellan två och 50 procent jämfört med 2019. En kommun går mot strömmen. Det visar statistik från SCB.

Restaurang.

Restaurang.

Foto: Tomas Oneborg

Boden2021-03-21 15:20

Coronapandemin har inneburit ett tufft år för restaurangbranschen.

I landet uppgick restaurangernas försäljning till 104,1 miljarder kronor, en minskning med 20 procent jämfört med 2019. Nedgången kommer efter att försäljningen ökat i flera år.

I Norrbotten går restaurangerna i en kommun mot strömmen och har ökat sin försäljning med elva procent, Älvsbyn.

En av kommunerna som drabbats hårdast är Arjeplog, som halverade sin försäljning. Grannkommunen Arvidsjaur är minskning endast två procent.

Även restaurangerna i Boden har tappat mindre än de flesta, bara tre procent eller 7,6 miljoner kronor. Den totala försäljningen var förra året omkring 216,2 miljoner.

Även restaurangerna i Gällivare har tappat mindre än de flesta, sex procent. Den totala försäljningen var 193,6 miljoner kronor förra året, en minskning med 12,4 miljoner.

Och i Kiruna förlorade restaurangerna drygt en femtedel av sin försäljning jämfört med 2019, 21 procent eller 54,8 miljoner kronor. Totalt uppgick försäljningen till 207,7 miljoner i fjol.

För två av länets kommuner redovisas inte data på grund av statistiksekretess, Pajala och Överkalix. 

Så här har din kommun klarat sig:

Arjeplog, - 50 procent

Arvidsjaur, - 2 procent

Boden, - 3 procent

Gällivare, - 6 procent

Haparanda, - 32 procent

Jokkmokk, -12 procent

Kalix, - 14 procent

Kiruna, - 21 procent

Luleå, - 16 procent

Piteå, -18 procent

Älvsbyn, + 11 procent

Övertorneå, - 37 procent

Karta: Norrbottens län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!