Lindström vill lätta på strandskydd

Luckra upp strandskyddslagen.
Det skulle få glesbygden att utvecklas.
Bodens kommunalråd Olle Lindström (m) tänker nu skriva till regeringen i frågan.

BODEN2006-12-30 06:00
Olle Lindström vill se förändringar av strandskyddet. Han vill att det framför allt i glesbygden blir lättare att få bygga nära stranden. Det skulle öka attraktionskraften att bygga nytt och kanske locka fler att bosätta sig i länet.
- Jag vill att regeringen skyndar på hanteringen av ärendet. Som det är nu hämmar lagen utvecklingen i glesbygden, säger Olle Lindström.

Arbetsgrupp
I april 2001 fick naturvårdsverket i uppdrag att kartlägga tillämpningen av strandskyddet. Bland annat skulle konsekvenserna av lättnader respektive skärpningar av strandskyddet utredas. Naturvårdsverket presenterade en rapport som sedan en rad remissinstanser fick tycka till om. Därefter bildades en arbetsgrupp inom miljödepartementet som skulle ta fram förslag till ändrade bestämmelser för strandskyddet. Kortfattat handlar det om att förtydliga syftet med strandskyddet, skapa tydligare ramar för när strandskyddet ska kunna upphävas vid planläggning.
Arbetsgruppen konstaterar i sin skrivelse att det i dag finns brister i strandskyddslagen. Bland annat vad gäller prövning och tillsyn samt oklart regelverk.
- Jag förstår om det måste finnas strandskydd runt storstadsområdena. Utan strandskydd hämmas friluftslivet och allemansrätten, men här i länet har vi kilometervis med strandlinje per invånare och därför bör det vara lättare att här frångå strandskyddet, säger Olle Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om