Lekparkerna förfaller – kommunen saknar resurser

Lekparkerna förfaller och kommunen hinner inte med skötsel och underhåll under sommaren. "Vi har helt enkelt inte nog med resurser", säger Lizah Lundh, enhetschef vid Bodens kommun.

Foto: Stellan Mäki

Boden2016-08-02 12:57

Lekparkerna i Boden har debatterats på sociala medier där allmänheten riktat kritik mot kommunens skötsel med bilder på igenväxta sandområden.

Lizah Lundh har jobbat som enhetschef på avdelningen Park och Skog sedan 2015.

–  Vi har betydligt färre feriearbetare det här året än vad vi har haft tidigare. Och det är de som har rensat i sandlådorna. Vi är helt enkelt underbemannade för vi måste prioritera gräsklippningen först, säger hon.

Anledningen till att det är färre feriearbetare i är enligt Lizah Lundh att det inte finns tillräckligt med handledare.

– Före min tid var det upp mot 20 ungdomar som jobbade varje ferieperiod som är tre veckor lång. Nu har jag bara sju stycken per period och då är det självklart att det inte blir lika mycket gjort. Jag är fullt medveten om att det är eftersatt men vi har helt enkelt inte nog med resurser. Gräset växer snabbare än vi hinner med.

Av de sju feriearbetarna så är det två stycken jobbar specifikt med att hålla rent och snyggt vid lekparkerna.

Parkavdelningen ansvarar ekonomiskt för 52 allmänna lekparker. Utöver det har Parkavdelningen drift- och underhållsansvaret för 45 lekplatser på skolor och förskolor. Lekplatserna på skolor och förskolor har fastighetsavdelningen det ekonomiska ansvaret för.

– Rent generellt är underhållet eftersatt eftersom det har varit underbudgeterat väldigt länge. När de gäller lekutrustning så åtgärdar vi löpande efter årlig besiktning.

Lizah Lundh ska under hösten tya fram en strategiplan för lekparkerna på grund av att antalet eftersatta lekparker blivit många. Åtgärder som kommunen prioriterat de senaste åren har varit riktat mot fel som kan orsaka skada.

– Nu blir det ett större arbete för oss att se över dem och planera för förnyelse. Jag känner personligen väldigt starkt för lekmiljöer men det är i slutändan en resursfråga.

Kostnaden för att rusta lekparkerna kommer att tas fram i samband med strategiplanen. Men redan nu kan Lizah Lundh slå fast att det rör sig om stora pengar.

– Den lekutrustning som finns nu är mestadels av trä som har stort underhållsbehov. Ny lekutrustning är väldigt dyrt i inköp men är tillverkat i material som är hållbarare och som inte försämras lika snabbt.

Underhösten ska en inventering av lekparkerna göras som ett första steg i underhållsplanen. Förhoppningen är att ett underlag ska färdigställas under vintern och att förnyelsen av lekparkerna ska kunna påbörjas inför sommaren 2017.

– I år gör vi bara underhållsinsatser på utrustning som blivit farliga, säger Lizah Lund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om