Legoutställningen som blivit en tradition

För tredje året i rad har Försvarsmuseum i Boden legoutställing på höstlovet. Drygt två tusen har besökt den. "Det är jättepopulärt och har blivit en tradition", säger museichefen Ulf Renlund.

Erik Kvibacke, tio, tycker det är roligt att bygga utan förproducerade ritningar.

Erik Kvibacke, tio, tycker det är roligt att bygga utan förproducerade ritningar.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2019-11-03 14:26

En av utställarna är Erik Kvibacke, tio år. Han är legobyggare för att han ville det. Intresset har gått i arv. Pappa Daniel Kvibacke byggde också mycket lego när han var yngre. När han var barn kom det flera nya modeller och tekniklegot började också säljas då. 

– Det väckte mitt intresse. 

Erik Kvibacke bygger med allt. De har ganska många träbåtar hemma just nu. Träslöjd är favoritämnet i skolan, men han gillar vatten också. Han bygger dammar och gör slussar. 

Han tycker det är roligt att bygga utan ritningar. Han kan få fundera ett tag på hur han ska lösa vissa saker. 

– Jag har en bild i huvudet vad jag ska bygga. Jag tänker ut hur jag ska göra och sedan gör jag det. 

Blir det som du tänkt?

– För det mesta, men inte alltid, säger Erik Kvibacke.

Det var hans morfar Nils Gustavsson som såg att det ånyo skulle vara legoutställning. Förra året var Erik där och kollade och nu är han alltså en av utställarna. Han tycker det är roligt att visa vad han gjort. 

Ulf Renlund uppger att det nu kommit in i folks medvetande att de under höstlovet har legoutställning. De som vill kan då även bygga egna kreationer. 

– Det är bara fantasin som sätter gränser.  Det är första gången som allmänheten är med och ställer ut. Nästa år kommer vi ha ett tema och då skulle man kunna utlysa en tävling, vem som gjort den finaste skapelsen, säger han. 

I år utlyser de en pepparkakshustävling den 7 december. Man måste lämna in sitt bidrag före invigningen klockan elva samma dag. Ulf Renlund ska försöka sig på att göra Rödbergsfortet. 

Erik Kvibackes modeller på legoutställningen.
Erik Kvibackes modeller på legoutställningen.
Karta: Försvarsmuseum Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!