Lärk en skoglig resurs - men forskning behövs

Lärkträd - en framtida tillgång i skogen. Det anser Lars Karlman, Jämtland, i en avhandling. Men mer forskning behövs Norrbottnisk expert instämmer.

Boden2010-04-26 06:00
Lärk med ursprung i Ryssland växer bra i Sverige. I en utvärdering av tre fältförsök i Sverige konstaterar Lars Karlman, jägmästare och doktorand vid Sveriges Lantbruksuniversitet, att den västliga arten Larix Sukaczewii har bäst överlevnad, motståndskraft mot frost och bäst stamform.I Ångermanland har provats att korsa nämnda Larix med europeiska lärken. Resultaten är goda med en medelhöjd på träden som ligger på knappt 30 meter efter 51 år. Något av höjdrekord för barrträd i norra Sverige.-  Så pass mycket talar för lärken att man med fog kan anse att den fått för litet uppmärksamhet av skogsbruket, anser Lars Karlman. Och mer forskning behövs.Forskning
Heine Krekula, skogsexpert vid Skogsstyrelsen i Norrbotten, tror också på lärken.-  Men man måste komma ihåg att den är attraktiv för viltet med betskador som följd. Och den är inte ett trädslag för alla marker, utan mellan magra tallmarker och bördiga för gran. På ställen med rätt jordart och goda förhållanden växer och producerar den bra.Lärk används ibland som ersättning för tryckimpregnerat trä på utsatta ställen. I lekparker nyttjas lärk som miljövänligt alternativ.Tåligt träslag
-  Jag har också sett lärk som panel, både ute och inne. Men träslaget är hårt och du måste borra för spikarna. Rätt använd finns inget som talar mot lärken, resonerar Heine Krekula.-  Men vi har ännu inte så stor kunskaper om lärken och behöver ytterligare forskning.
Lärkträd är ett barrträd som tillhör familjen tallväxter. Den skiljer sig från granen och tallen genom att den fäller sina barr på hösten. Europeisk lärk har 10-37 millimeter långa barr. Trädet blir 10-40 meter högt.Lärk har snabb tillväxt från början, hög andel kärnved och är rötbeständig.Källa: Wikipedia och Lars Karlmans avhandling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!