När ett bolag ska etablera sig och bedriva miljöfarlig verksamhet krävs det ett tillstånd från mark- och miljödomstolen. I första delen av processen ska företaget enligt Miljöbalken ha samråd med både allmänheten och andra aktörer och intressenter. En av de myndigheter som alltid är inblandad i det här skedet är länsstyrelsen.
– Vi responderar på det underlag de har lämnat, vad de själva ser som tänkbara miljökonsekvenser och vad vi kan ge för inspel där – vad vi anser att de ska beskriva bättre eller tydligare, säger Anna-Carin Ohlsson, chef på enheten för miljöskydd vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Det som de tittar på är alltifrån utsläpp till lokalisering och transporter. Ärendet skickas runt på remiss internt inom myndigheten till de egna experterna som har kunskaper om exempelvis vattenutsläpp, luft, avfall och kulturmiljö.
Hon varken kan eller vill i det här läget spekulera i om H2 Green Steel kommer att få igenom sin ansökan hos mark- och miljödomstolen.
– Ett nytt stålverk tillhör inte vanligheterna varken i länet eller i landet och det handlar om en omfattande etablering och en stor anläggning – så är det ju. Men att det har en påverkan på miljön är inget att sticka under stol med.
I möten med bolaget som hon har haft med bolaget har hon fått uppfattningen att de vill vidta de åtgärder som behövs för att minimera miljöpåverkan, berättar hon.
– Sedan är det upp till prövningsmyndigheten, mark- och miljödomstolen i Umeå, att bedöma om det är tillräckligt.