Lång väntan ett stort problem

Det finns inga regler eller tidssatta mål för hur lång tid det ska ta för ett cancerbesked. Vilket drabbar patienterna i slutänden.– Det är ett stort problem i svensk cancervård i dag, säger Socialstyrelsens expert.

Boden2013-03-04 07:10

Arvid Widenlou Nordmark, projektledare för nationella riktlinjer hos Socialstyrelsen, säger att det råder stora skillnader i väntetider rörande cancervård i landet. Det skiljer sig mycket åt mellan landstingen. Dessutom skiljer sig landstingens system och rutiner åt. Det gör det komplicerat att sammanställa material och underlag som ger tydliga svar.
Enhetligt
– Vi jobbar intensivt med dessa frågor i form av ett stort projekt. Vi skulle vilja få fram någon typ av enhetligt dokument som är lika för alla landsting. Det finns inget sådant idag. I slutänden handlar det ju om grundfrågan: Är vården lika för alla?
Väntetiderna i cancervården är i fokus hos Socialstyrelsen. I höstas kom en rapport ”Väntetider i cancervården – från remiss till diagnos och behandling”. Där konstaterar man att det finns stora skillnader i väntetider mellan olika cancerformer och mellan landstingen. Man har mätt tiden mellan remiss och behandling. Men också tidpunkten för när patienten får sin diagnos. Där har man kunnat konstatera att 90 procent av remisserna nått fram inom en vecka. Att väntetiderna i cancervården är långa, och i många fall oacceptabla. Att de regionala skillnaderna är stora. Patienter i vissa delar av landet får vänta tre gånger så länge från remiss till behandling, som i andra delar.
Behöver utvecklas
Socialstyrelsen konstaterar också att landstingens vårdadministration ser olika ut och behöver utvecklas.
– Förutsättningen för att registren ska kunna följa olika vårdförlopp för att få trovärdiga uppgifter är att informationen i registren bygger på unika id-nummer för varje hälsoärende. Det ser väldigt olika ut idag, säger Widenlou Nordmark.
Under 2013 fördjupar Socialstyrelsen analysen av väntetider i cancervården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om