Landshövdingen anmäls till JO

Naturskyddsföreningen har anmält landshövdingen Per-Ola Eriksson till justitieombudsmannen, JO. De anser att han varit för givmild med dispens vad gäller strandskyddet.

Boden2011-06-16 06:00

Per-Ola Eriksson har gått emot sina egna handläggare på naturvårdsenheten vid sju tillfällen det senaste halvåret. Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, sade till Ekot i går att Per-Ola Eriksson borde avgå. Han tycker att det är ett lagbrott att hålla på med egna regler.

Flagrant ignorans
-  Man kan tycka vad man vill om strandskyddet men statliga tjänstemän som landshövding Per-Ola Eriksson måste tillämpa den lagstiftning som gäller. När Per-Ola Eriksson nu hittar på helt personliga regler tvingas vi anmäla honom, säger han.

När dispens söks går först ärendet till den aktuella kommunen och därefter till länsstyrelsen som tar beslut. Dispens kan beviljas om det finns särskilda skäl. Det har inte det inte funnits, enligt naturskyddsföreningen.

-  Jag har nog aldrig sett en så flagrant ignorans för reglerna, säger Mikael Karlsson.

Avvikande mening
Lars Dahlberg, handläggare på naturvårdsenheten, tycker att det är anmärkningsvärt att landshövdingen upphäver beslut.

-  När det blir på det här sättet är det svårt att bedriva ett arbete från de lagar och regler som finns.

Per-Ola Eriksson anser själv att han har följt reglerna, men gjort en annan bedömning. Detta eftersom att regering och riksdag har uttalat att det ska vara lättare att bygga i strandnära områden.

-  Jag är inte så byråkratisk utan jag vill ha en levande landsbygd. Problemet är inte att det byggs för mycket här i länet utan för lite.

Han tar anmälan med ro.

-  Jag vill inte kommentera just det, men jag kan säga att jag och Mikael Karlsson har haft fajter förr.

Fakta / Strandskyddet
Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet. Strandskydd råder vid havet och vid insjöar och vattendrag. Skyddet gäller land- och vattenområdet 100 meter från strandlinjen.

Särskilda skäl för strandskyddsdispens:

Att den aktuella platsen är belägen på redan ianspråktagen mark.

Uppförande av komplementbyggnad i nära anslutning till huvudbyggnaden.

Uppförande av ersättningsbyggnad. Ansökan bör inkomma inom ett år från brandtillfället eller rivningen.

Att den aktuella platsen är avskuren från stranden och därför saknar betydelse för allmänhetens friluftsliv.

Lucktomt som förlorat sin betydelse för allmänheten. Lucktomter kan dock vara viktiga att ha kvar som spridningskorridorer för växt- och djurliv.

Anläggning avsedd för det rörliga friluftslivets behov. Båthamnar, båtbryggor, båthus, pirar m.m. De bör dock inte uppföras inom områden med stort rekreationsvärde.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om