Läkare stoppas - skrev ut narkotika till missbrukare

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in rätten för läkaren Jan Lehto vid Erikslunds vårdcentral i Boden att skriva ut narkotiska läkemedel. Även allvarliga brister i journalföringen konstateras.

STOCKHOLM 20100119
Narkotikaklassade läkemedel beslagtagna i postgången visas upp när tullverkets generaldirektör Karin Starrin håller en presskonferens på Tullmuséet i Stockholm på tisdagen där hon presenterar tullens beslagsstatistik för år 2009 och meddelar att värdet på den sk samhällsnyttan verket producerar är ca 2 miljarder.
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080.

STOCKHOLM 20100119 Narkotikaklassade läkemedel beslagtagna i postgången visas upp när tullverkets generaldirektör Karin Starrin håller en presskonferens på Tullmuséet i Stockholm på tisdagen där hon presenterar tullens beslagsstatistik för år 2009 och meddelar att värdet på den sk samhällsnyttan verket producerar är ca 2 miljarder. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

BODEN2015-06-09 17:31

Jan Lehto blev anmäld av socialförvaltningen i Boden 2013 efter att förvaltningen upprepade gånger fått information om att han förskrivit narkotikaklassade läkemedel till missbrukare. Anmälan ställdes till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Också landstinget anmälde efter att ha uppmärksammats på läkarens förskrivningar. Några tecken på att Lehto förbättrat sin handläggning av sådana ärenden hade inte noterats.

I anmälan som IVO gjort till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd redovisas 350 förskrivningar av narkotiska läkemedel till sex patienter. Det rör sig bland annat om Tramadol, Xanor, Lyrica och Halcion.

IVO yrkade i första hand att Jan Lehtos legitimation skulle återkallas. I andra hand skulle hans rätt att förskriva narkotiska läkemedel dras in under en treårig prövotid.

"Jan Lehto har vid upprepade tillfällen förskrivit narkotiska läkemedel på ett sätt som inte står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Och genom förskrivningarna underhållit och bidragit till ett missbruk av läkemedel hos sex patienter", skriver IVO i yttrandet.

"Vidare är Jan Lehtos journalföring så bristfällig att det inte går att följa vården och behandlingen av hans patienter. Jan Lehto har därigenom visat sig vara grovt oskicklig vid utövanden av yrket som läkare.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd går på den mildare linjen. Lehto får behålla legitimationen och nämnden följer IVO:s förslag om att dra in rätten att förskriva narkotiska läkemedel. Jan Lehto får en treårig prövotid som förenas med en prövotidsplan.

Läkarens chef tror att Lehtos arbetsbelastning kan ha varit bidragande orsak till att behandlingarna inte följts upp så som borde ha gjorts. Läkaren själv är inne på samma linje och anser att indragningen inte står i proportion till de fall som anmälts. Jan Lehto arbetar inte längre med den aktuella patientgruppen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om