Polismyndigheten i Norrbotten har utrett en händelse från våren 2010 i Boden där en man kvarhölls i arrest drygt tolv timmar trots att beslut om frigivning tagits av åklagaren.
Frigivningsbeslut
Utredningen visar att tre män togs in för förhör och förundersökningsledaren utsåg en kollega till handläggare. Hon skulle även sköta kontakterna med åklagare.
Handläggaren menar att detta var otydligt då anvisningarna gavs i lunchrummet och inte var direkt riktade till henne. Hon uppfattade att hon blev tillfrågad om hon kunde hjälpa till och att hon skulle ansvara för åklagarkontakterna samt tillsammans med två kollegor ta hand om varsin av de tre männen.
Förstod inte varandra
Efter förhör kom frigivningsbeslutet och handläggaren underrättade den kollega som ansvarade för mannen i fråga. Hon trodde att han då frigav mannen då hon ansåg det som självklart att man friger den man är ansvarig för, men så skedde alltså inte. Kollegans förklaring är att han förstått beskedet som att de redan var frigivna.
Obemannad
Tidigt nästa morgon anlände en patrull till den obemannade stationen. Ett larm från arrestavdelningen gjorde att de upptäckte mannen i cellen. Vid tillfället fanns ingen arrestvakt i tjänst och stationen var helt obemannad. Mannen hade felaktigt blivit kvarhållen i drygt tolv timmar efter frigivningsbeslutet.
Polismyndigheten anser att kollegan brustit vid handläggningen på ett sätt som inte kan betraktas som ringa. Då han enligt egen utsago inte hade någon större utredningserfarenhet borde han ha kontrollerat vilka rutiner som gällde och inte ta för givet att uppgiften var utförd. Man anser att en disciplinåtgärd bör meddelas kollegan. Man påpekar också att risken för missförstånd kan öka om arbetsanvisningar ges i lunchrummet.
Ärendet är nu överlämnat till Personalansvarsnämnden för bedömning.