Bodens kommun har nio poolbilar som kan bokas av kommunens anställda. När de inte används står de i ett parkeringsgarage i centrum. I bilarna finns tankkort och det är kommunen som står för bränslet. Körningen behöver inte attesteras och det finns inga regler för hur länge man kan boka dem.
Claes Nordmark har haft samma bil bokad spridda veckor och dagar under våren och därefter från 5 augusti fram till nu. När Kuriren kontrollerade nyligen var bilen fortsatt bokad på honom till 27 juni.
Upprinnelsen till Kurirens granskning är ett anonymt tips om att Claes Nordmark har bilen parkerad hemma med bifogade foton på bilen vid hemadressen.
Med hjälp av fotot på bilens registreringsnummer har Kuriren kunnat begära ut den elektroniska körjournalen från det senaste året. Genomgången av den visade att Claes Nordmark har kört hem den kommunala bilpoolsbilen och haft den hemma över natten ett 30-tal gånger de senaste två månaderna.
Ser man till hela det senaste året har han kört hem med bilen under dagtid totalt 250 gånger, ibland direkt från jobbet och tillbaka, ibland i samband med andra körningar. Dessutom har han kört hem till sina föräldrar vid cirka 60 tillfällen.
Från poolbilsparkeringen till hemmet är det mellan en och två kilometer, till föräldrarna fem kilometer.
Bodens kommun har en tydlig policy för sina poolbilar:
- Fordon får endast användas för tjänstekörning och inte till någon privat körning.
- Endast medarbetare med beredskap/jour har rätt att köra fordonen till och från bostaden.
- Undantag från denna huvudregel är om du till exempel bokar kommunbil för resa i tjänsten till Piteå och bor i Luleå. Då kan du ta hem bilen efter arbetsdagens slut före tjänsteresan.
Kuriren träffar Claes Nordmark i Stadshuset i Boden för att be honom kommentera uppgifterna.
Policyn för poolbilar, är det någonting som du anser gäller dig?
– Att vara kommunalråd i Boden är det finaste uppdrag man kan ha och det tar jag på stort allvar. Det innebär också att det är väldigt många arbetade timmar i veckan. Jag jobbar ungefär dubbel heltid, 80 timmar i veckan.
– Bedömningen som gjorts sedan långt tidigare är dels att jag jobbar före och efter att Medborgarservice har öppet, dels att jag ofta är på snurr till andra kommuner och andra delar av kommunen. Det är bedömt att det enligt policyn räknas som beredskap/jour, då jag måste vara till förfogande hela tiden, det kan dyka upp saker med kort varsel, och därför behöver jag ibland ha en bilpoolsbil som står hemma hos mig. Bedömningen är att jag har följt den rutin som finns.
Borde du inte ha en förmånsbil istället som du skattar för och kan använda privat?
– Nej. Det är inte alltid så alla tider på året att jag har så mycket att göra att jag behöver det, utan jag ska ha en bilpoolsbil.
Men att köra hem 250 gånger på ett år och 60 gånger till sina föräldrar låter ändå väldigt mycket, håller du med om det?
– Jag använder bilen i tjänsten och när jag ska vara till förfogande. Det är grundförutsättningen när jag använder bilen.
Men du har kört hem ibland flera gånger en dag?
– Som sagt, jag jobbar ungefär 80 timmar i veckan och för att få mitt liv att ha någon sorts balans så rör jag mig på olika sätt med bilen. Ibland är jag hemma och jobbar och byter en kavaj. Det ingår i mitt uppdrag också, förväntningar på hur jag ska vara klädd.
Och att du kör till dina föräldrar med bilen, vad finns det för förklaring till det?
– Det finns många anledningar. Jag som kommunalråd sitter inte bara i Stadshuset och jobbar. Men jag är i tjänst och har jour konstant.
Har det varit någon diskussion om att du borde ha förmånsbil?
– Nej, det är för att det anses som att jag är i jour. Det är en bedömning som har gjorts av förvaltningschefer och personalledningen.
Har du någon egen bil?
– Ja.
Skulle det inte vara naturligare att ta den till och från jobbet?
– Det beror ju på om jag behöver vara till förfogande eller inte och hur stor arbetsbelastning jag har.
Det har också kommit in tips om att du har haft hunden i bilen, har du det?
– Ja, där blev det faktiskt fel. Det var en nödsituation, en total missuppfattning om när min hund skulle hämtas, så den var hos hundvakten för många timmar. Jag har pratat med förvaltningschefen om det och sanerat bilen. Det var djupt olyckligt, säger Claes Nordmark.