Kritiserar Vattenfall efter vägras: "Väldigt fult"

Byborna i Övrebodarna har hamnat i konflikt med Vattenfall. För några veckor sedan rasade deras enskilda väg och de vill att Vattenfall ska ta ett större ansvar för den nya vägen som måste byggas.

Bakom Robert Segerlund och Mikael Andersson i Övrebodarna syns den raserade vägen. "Vattenfall vet att vi inte kommer kunna ta oss till stugorna när våren kommer och då kommer vi godta deras förslag. De här har de väntat ut, för det här hade de kunnat fixa mycket tidigare," säger Robert Segerlund.

Bakom Robert Segerlund och Mikael Andersson i Övrebodarna syns den raserade vägen. "Vattenfall vet att vi inte kommer kunna ta oss till stugorna när våren kommer och då kommer vi godta deras förslag. De här har de väntat ut, för det här hade de kunnat fixa mycket tidigare," säger Robert Segerlund.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-03-28 20:00

Det var i början av februari som de som bor i Övrebodarna började observera att vattenflödet ökat exceptionellt. I höjd med byn ligger en ö och vattnet brukar strömma på bägge sidor om den, men en ispropp gjorde att allt vatten strömmade förbi på sidan där Övrebodarna ligger.

Marken började rasa och till slut så började vägen att rasa. Läget blev akut när träden på Mikael Andersson fastigheten rasade, marken likaså och älven åt sig in mot hans hus.

– Så mycket vatten som strömmade förbi mig. Jag såg det ju dagligen, att det var en jävla skjuts på vattnet. Det är ju det som har orsakat det här, säger Mikael Andersson.

– Det förstår ju vem som helst, säger Robert Segerlund, den markägare som plogade upp en väg på sin åkare så räddningstjänst och bybor kunde ta sig fram.

Under veckan som gått hade vägföreningen i Övrebodarna möte. Det handlade om vägen och vem som ska betala den.

– Vattenfall vill göra en billig väg här och så tror de att de ska slippa ansvar. Jag som markägare har förlorat mark som farit ned i älven när vägen rasade och ska ge mark för en ny väg, men Vattenfall vill inte betala för en väg ned till mig, säger Robert Segerlund.

Han förklarar att en annan markägare vill stänga av vägen ned till hans familj, eftersom den nya vägen delvis ska dras på den markägarens fastighet.

– Jag förstår det. Jag har försökt att vara lösningsbenägen och sagt att vi gör som den markägaren vill, men Vattenfall vill att jag bekostar en ny väg ned till mig. Först ska jag rädda alla, men sedan inte kunna ta mig hem själv, säger Robert Segerlund.

– Hur hade de gjort om inte du plogat upp en väg över åkern? Hur hade de tagit sig hit då? säger Mikael Andersson.

När hans hus riskerade att fara ned i älven ryckte räddningstjänsten ut och Vattenfall fraktade dit tonvis med stora stenblock och byggde ett erosionsskydd utefter slänten ned mot älven.

Både han och Robert Segerlund tycker att Vattenfall borde agerat mycket tidigare.

– Det här hade inte behövt hända, säger Mikael Andersson.

Robert Segerlund berättar, att när han först kontaktade Vattenfall ville de inte ens skicka ut någon till Övrebodarna för att titta.

– Efter första dagarna så hade vägen inte rasat så här mycket. Vi avverkade skog och försökte leda om vägen lite grann. Men det tog bara några dagar så for det också. Dagen innan var det en slambil här. Hade raset hänt då hade det blivit dödlig utgång, säger Robert Segerlund och fortsätter:

– När de väl kom hit tillkallades räddningstjänsten och polisen kom och spärrade av. Det är riktigt dåligt skött av Vattenfall.

Robert Segerlund tycker det är jättebra att Vattenfall räddade Mikael Andersson stuga, men ifrågasätter varför de inte är beredda att betala lite mer för den nya vägen, som ska brukas under lång tid framöver.

Enligt honom menar Vattenfall att det är en förutsedd skada och har presenterat ett förslag på en ny väg till en kostnad på omkring 500 000-600 000 kronor.

– Men då ska vi stå för alla garantier om det händer något med vägen. Vi måste ju de första åren se att vägen håller, men de vill bara besiktiga vägen i sommar och sedan slippa allt ansvar därefter. Det är väldigt fult allting och av erfarenhet så är det inte lönt att processa mot en sådan stor aktör som Vattenfall. Men om de inte löser det här så får de dåligt rykte, säger Robert Segerlund.

Raset i Övrebodarna

Det var den 17 februari som den enskilda vägen i Övrebodarna rasade och Mikael Andersson hus riskerade att fara ned i älven. Räddningstjänstens kallades ut. 

Bybor berättade att vattnet i älven stigit en och en halv meter mer än normalt och det strömmade mycket kraftigare än vanligt.

Orsaken var en ispropp. Den 22 februari försökte Vattenfall spränga bort den, men det misslyckades.  Sedan var tanken att såga upp isen och skicka iväg isblock neråt, men fick avbryta för att isen var för tunn.

Karta: Övrebodarna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!