Flera människor beskriver situationen på Björknäs hälsocentral som kaotisk.
– Det är packat med folk. Båda väntrummen är fulla. Det står folk längs väggarna på båda sidor i korridoren. Ska man gå till receptionen får man alltid tränga sig förbi någon. Där står ofta föräldrar med barnvagn, eftersom det är största utrymmet, säger Inger Nilsson, som inte vill att någon skugga ska falla på personalen som hon berömmer.
Dessutom, tillägger hon, har väntetiderna blivit långa.
– Man får vänta väldigt länge på sin tur.
Hon och maken Torsten Nilsson drar sig för att gå dit. Han är hjärtsjuk och lider av astma. Han undviker att gå till hälsocentralen för att ta sina prover. I stället anlitar han hemsjukvården, men det kostar mer, eller åker till Sunderby sjukhus.
– Det tar lika lång tid att åka till sjukhuset och ta prover, som att ta dem på Björknäs. På sjukhuset fungerar det mycket bättre.
Han vet inte om de där skulle ta alla prover han behöver ta, eftersom det är primärvårdens ansvar.
– Jag tycker det är fel att det ska fungera på det här sättet, som det gör nu på Björknäs.
Hustrun Inger skräder inte orden.
– Det är fruktansvärt. Det är så viktigt att hålla avståndet för att skydda varandra. Men på hälsocentralen utsätts man för stora risker. Många av patienterna är äldre och tillhör riskgrupper. För ingen där är ju frisk! Det känns hemskt. Det är så bakvänt. Man går ju dit för att bli frisk, istället riskerar man livet.
Vi har även talat med en annan person, Kerstin Wahlberg, 77, som är diabetiker och har högt blodtryck. Hon brukar gå på regelbundna kontroller. Minst var tredje månad. Eftersom hon tycker att Björknäs är överbefolkat vågar hon inte gå dit för att det känns otryggt. Hon tycker det är förfärligt och berättar att personalen skämtar om att sätta in våningssängar för att rymma patienterna.
Inger Nilsson berättar, att när hon var på det senaste läkarbesöket och skulle ta prover sa hon till läkaren att det sker med livet som insats, eftersom väntrummet var proppfullt.
– Jag bad henne ta det vidare. Jag sa även till henne att jag ville ta influensavaccin, men inte vågade och frågade om jag i stället kunde få beställa en tid. De ordnade det så att jag fick komma tillbaka dagen därpå, sitta och vänta i bilen tills de ringde upp mig när jag kunde komma in.
Siw Dahlén berättar att hon och maken också skulle ta influensavaccin, men att det var så lång kö att de vände.
– Kön gick från entrén långt ut på parkeringen. Men ingen höll avstånd, de stod tätt, tätt. Man ska inte stå i kö på det sättet. Jag ringde dagen därpå för att beställa tid, men fick inte det. I stället fick jag rådet att vänta till slutet av vaccinationstiden, för att trycket kanske minskat då.
De har ännu inte tagit vaccin och hon berättar att flera andra personer helt enkelt struntar i det på grund av den kaotiska situationen på Björknäs.
Siw Dahlén tillägger, att personalen går på knäna och medan Björknäs får ris så får Sandens hälsocentral ros.
– På Sanden har de organiserat vaccinationen helt annorlunda, De har skapat flera stationer på olika ställen och har en person som slussar in folk så att det inte blir någon kö, säger Inger Nilsson och tillägger att hon tycker Björknäs borde ordna så att de har minst två olika entréer.
– Men jag kanske inte ska planera deras verksamhet.