Norr Media begär att oppositionspartierna ska kommentera förvaltningsrättens dom som de även läst.Bodens kommun dömdes att betala 7 miljoner i upphandlingsskadeavgift eller böter för att frångått lagen om offentlig upphandling (LOU) när det gällde försäljningen av Medborgarhuset till Samhällsbyggnadsbolaget.
– En mycket aktuell fråga är ju vilken budget som belastas för att betala upphandlingsskadeavgiften och sedan funderar man ju naturligtvis över hur kommunledningen kommer att gå vidare med anordnande av fler trygghetsboenden. Om man avser att riva upp de 35 år långa hyresavtalen för äldreboenden som man tecknade i affären, säger Anders Pettersson (BA).
Bodenalternativet anser också att det finns anledning att fundera över om kommunledningen kan sitta kvar efter en så tydlig dom från förvaltningsrätten.
– Vi kan bara beklaga att den politiska majoriteten genomfört olagliga fastighetsaffärer som kostar skattebetalarna 7 miljoner kronor trots att vi i Bodenalternativet och andra i oppositionen sagt nej till affären och flaggat för att affären stred mot lagen om offentlig upphandling. Sju miljoner hade varit en bra grundplåt för att starta upp fler särskilda boendeplatser för personer med demenssjukdomar, säger Anders Pettersson, Bodenalternativet.
Liberalernas Hendrik Andersson som varit starkt kritisk från början till fastighetsaffären anser att LOU får inte vara ett rundningsmärke.
– För oss är det viktigt att kommunen är ett gott föredöme när det gäller avtalsskrivning. Vi tycker det är angeläget att man även vänder sig till mindre fastighetsägare och leverantörer av byggtjänster i sådana här frågor.Förvaltningsrätten ger Konkurrensverket rätt på alla punkter gällande Medborgarhuset och det kostar kommunen sju miljoner i straffavgift, vilket säkerligen kommer att kännas i en redan ansträngd ekonomi. Det kan hända att Förvaltningsrättens beslut överklagas av kommunen, vilket vi i sådana fall tycker är onödigt, men det kan dock leda till att man kan fastslå praxis, säger Hendrik Andersson (L).
Johan Sellin, gruppledare för moderaterna har ingen uppfattning i frågan då själva upphandlingsprocessen inte ingick i det beslutsunderlag som partierna hade att tillgå vid beslutet om genomförande av SBB affären.
– Jag har personligen inte kompetensen att bedöma vare sig domens riktighet eller hur upphandlingsskadeavgiftens storlek står i jämförelse med skadan. En rejäl översyn av rutinerna avseende upphandling och mandat bör ske för att undvika framtida fadäser, säger Johan Sellin.
SD har förlitat sig på att den juridiska kompetensen ska finnas på kommunnivå, samtidigt finns juridisk spetskompetens inom fastighetsjuridik att tillgå för att säkerställa en god affär för kommuninvånarna.
– Vi vet dock inte om det har skett. Tyvärr har nu kommunen förlorat i denna instans. Förvisso kanske detta går att överklaga men inte säkert att kommunen vinner ändå. Mycket tråkigt att skattepengar går till att betala ett vitesbelopp när pengarna hade gjort mer nytta till annat som gynnar invånarna, säger Bernt Drugge, gruppledare för SD.
– Jag kan konstatera att det var mycket trovärdighet i det överklagande som jag hade i samma fråga efter fullmäktigebeslutet i fastighetshetsaffären som förvaltningsrätten senare avslog efter att kommunen hade korrigerat sina uppgifter. Jag visste att vi hade rätt när vi lämnande in överklagan.Konkurrensverket har nu gått vidare i samma fråga och vi kan nu konstatera slutresultatet. Jag hoppas verkligen inte att man driver vidare överklaganden med skattepengar, säger Bosse Strömbäck, V.