Kritik mot krigsromantik

Försvarets rekryteringskampanj är inte objektiv.
Det anser Hampus Ekström, ordförande i Värnpliktsrådet.
Han menar att försvaret ger en krigsromantisk bild av utlandstjänsten och informerar inte om riskerna.
För två veckor sedan träffade värnpliktsrådet överbefälhavaren för att diskutera frågan

BODEN2007-04-18 06:00
Hampus Ekström hävdar att försvaret väljer att visa en krigsromantisk bild av en internationell insats.
- Ska man rekrytera soldater direkt från värnplikten in i NBG, så måste man även förmedla den ökade riskdimensionen som kommer med ett deltagande i NBG. Man måste ge en helhetsbild. Försvarsmakten har fokuserat för mycket på att rekrytera och för lite på att objektivt informera, säger Hampus Ekström.
Han berättar att en av huvuduppgifterna för NBG är fredsframtvingande insatser: att vara först på plats och med våld framtvinga fred mellan två stridande parter.

Ökad risk
- Med det här följer en ny och ökad risk för soldaterna och den måste man vara extra tydlig med att förmedla i rekryteringsprocessen.
Hampus Ekström tycker reklamen bara framställer det positiva, äventyret och det goda svenska soldater kan bidra med.
- Det ska man inte sticka under stol med att det ökade internationella deltagandet kan medföra positiva konsekvenser, men vi tycker Försvarsmakten har en uppgift att förmedla både de positiva och negativa sidorna. Reklamfilmerna har slagit an krigsromantiska strängar.
David Heibrandt, informatör vid Försvarsmakten, tycker att försvaret gett en balanserad bild av Nordic battlegroup och utlandsstyrkan.
Försvarsmakten har haft många interna diskussioner om rekryteringskampanjen.

Attraherar fel soldater
- NBG och utlandsstyrkan har lite olika profil. Det är svårt att värdera riskerna. Nordic battlegroup är ett registerförband som ska stå i beredskap och vi vet inte vart, hur eller om de kommer att sättas in. Det gör att det blir svårt att hitta en lagom nivå att kommunicera riskerna med, säger David Heibrandt.
Han berättar att det finns risker med att utmåla NBG som något jättefarligt.
- Man riskerar att attrahera fel sorts personer. Vi vill undvika att rekrytera personer som bara söker fara och spänning.
David Heibrandt menar också att det fanns en fara i att om NBG utmålades som något mycket farligt så skulle övriga utlandsstyrkan framstå som någonting riskfritt.
- Och det är absolut inte riskfritt att delta i utlandsstyrkan. Det är potentiellt farligt att åka till Afghanistan i dag.

Informerar om riskerna
David Heibrandt betonar också att rekryteringskampanjen består av mer än bara reklamfilm. Han berättar att Försvarsmakten tog fram en stor broschyr som beskriver NBG.
- Där vi tar upp frågan om riskerna mycket mer ingående, säger David Heibrandt.
Försvarsmakten tog fram en särskild reklamfilm för NBG som visades i höstas och som växlar mellan en scen i Sverige och en scen i ett krigshärjat land. Budskapet löd: "Allas vardag är inte som vår - därför behövs du till Nordic battlegroup."
- Vi har fört väldigt många interna diskussioner och försökt landa i en så pass balanserad kommunikation som möjligt.
För cirka två veckor sedan träffade värnpliktsrådet ÖB Håkan Syrén.
- Vi fick ett positivt bemötande av ÖB och han berättade att försvaret ska informera mer om riskerna fram till soldaterna skriver under avtalet. Försvarsmakten har tagit in kritiken men sedan om man har lyckats göra någonting åt det återstår att se. Försvarsmakten har gett intryck av att vilja lyssna på oss, säger Hampus Ekström.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1497335&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2">Längre utbildning ska ge en väl rustad trupp</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om