Kritik mot fler byggen

Bodens kommun vill skapa nya villatomter nära älven i Sävast.
Det handlar om områdena Hornsberg på Öändan och på Sävastön nära golfbanan.
Både länsstyrelsen och socialdemokraterna har synpunkter på detaljplanerna.

BODEN2007-02-14 06:00
Som Kuriren tidigare berättat planerar kommunen ett villaområde i Hornsberg, som ligger på Öändan nära älven efter Sävastvägen. 14 villor ska kunna byggas i området men kommunens planer har kritiserats av länsstyrelsen som haft synpunkter på avståndet till älven och strandskyddet.

Ökar tillgängligheten
Enligt mark- och planchefen Lars Andersson pågår nu en dialog med länsstyrelsen. Kommunen vill bygga en gång- och cykelväg längs med älven nedanför villaområdet.
- Då ökar vi ju tillgängligheten och vi diskuterar också att lägga in en bestämmelse om någon form av tomtgräns mot älven, säger han.

Stort intresse
Intresset för en tomt i Hornsberg är stort men kommunen har slopat systemet med tomtkö. Hur kommunen ska hantera frågan vem som ska få köpa en tomt i området avgörs senare.
På Sävastön nära golfbanan vill kommunen skapa en ny detaljplan med syfte att ge förutsättningar för fem till sex nya villatomter. Mark- och plankontoret har även föreslagit utökad byggrätt för de stugor som finns i området, från 50 kvadratmeter per tomt till 180 kvadratmeter, enligt ett principbeslut i kommunfullmäktige.
Vissa partier av älvstranden riskerar att rasa och därför har mark- och plankontoret i den nya detaljplanen analyserat rasrisken.
Enligt Lars Andersson kommer byggrätterna att anpassas till rasriskområdena.
- I den nya detaljplanen tar vi hänsyn till rasrisken.
En gräns kommer att dras för att undvika att någon bygger för nära älven och rasriskområdet.
Nu ska detaljplanen ut på remiss. En majoritet i miljö- och byggnämnden är positiva till att byggrätten utökas och att fler hus byggs i området.

Dålig information
Socialdemokraterna är dock kritiska.
- Detaljplanen är inte tillräckligt genomarbetad och vi har inte fått någon information om rasrisken. Vi är inte emot byggandet som sådant utan ser riskerna med att bevilja utökad byggrätt och nya hus med ny tillfartsväg i ett område där vi vet att det finns en rasrisk, säger Lars Nilsson (s).
- Vi har fått en bra redovisning och det kommer göras rejäla diken för avrinning. Området fräschas också upp. Vi ser inga problem med detaljplanen, säger Göran Hedberg (ns), ordförande och Bo Hultin (m).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om