Bodens nya ansikten från främmande länder strömmade till Folkets hus. Där stod kursdeltagarna beredda att tillsammans med externa partners informera om exempelvis agerande vid brand i bostaden och vid olyckor.
Kultur
David Sundström, utbildningsansvarig på Sunderby folkhögskola, har bakgrund inom internationellt arbete. Tillsammans med Kriskompentenscentrum på Skapa i Sävast kläckte han idén att inom krisområdet ta tillvara invandrarnas kompetens.
- De kan språk och kulturer. Om vi får invandrarna att förstå svenskt sätt att arbeta med krishantering blir vi väldigt starka inom internationellt arbete och på hemmaplan, poängterar David Sundström.
Kurs
Bland annat har kursen tagit fram en praktisk broschyr om bränder, hur polisen arbetar, svensk hälso- och sjukvård, kyla och elavbrott. Och även hur man agerar i den berömda svenska tvättstugan. "Du städar själv efter dig."
Huvudsyftet med utbildningen är dock att skapa jobb åt deltagarna.
Yosef Mirtene, tidigare räddningsman i Syrien, har gått kursen samt praktiserat på Räddningstjänsten i Luleå. Jättebra, anser han.
Två år
Men vägen till att bli ordinarie brandman är knölig.
- Enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap måste jag ha två års utbildning. Men jag behöver bara tre-fyra månader för att lära mig ny teknik i Sverige. Jag måste ha intyg och betyg på vad jag kan. Just nu har jag ingen chans till jobb.
Ibland är vi nog så formella i Sverige, anser David Sundström.
- Det borde finnas snabbare vägar.