Kris utan respons från kommunen
Kris har funnits i Boden sedan september 2005.- Vi har erbjudit våra tjänster till Bodens kommun utan att ha fått någon respons, säger Håkan Hedin, ordförande för KRIS i Boden.- KRIS har varit aktuellt i några fall men det har inte lett till att någon person påbörjat ett motivationsprogram, säger Ingegerd Svanberg, enhetschef på missbruksenheten.
- Om Bodens kommun ser oss som en resurs, varför anlitar de oss inte? Vi har fått så fin respons på andra orter, i Kiruna och Haparanda. Socialkontoret i Luleå har köpt motivationsprogram för två klienter, säger Håkan Hedin, ordförande för KRIS i Boden.
Håkan Hedin är förundrad.
- Det finns jättemånga som kommer in till oss och vill gå motivationsprogram. Visst tar vi betalt för våra tjänster men det gör andra enheter också.
Ingegerd Svanberg är enhetschef på missbruksenheten i Bodens kommun.
- Vi gör alltid en utredning av vad individen behöver. Kris har varit aktuellt i enskilda fall men personen i fråga har valt ett annat alternativ eller inget alternativ alls.
- Jag vet inte om vi visat intresse eller ointresse. Det finns plats för båda verksamheterna. Kris gör ett jättebra jobb på det sätt de arbetar, säger socialnämndens ordförande, Anders Sundström (ns).
Rektorerna för Sandenskolan och Björknässkolan blev i våras inbjudna av kommunalrådet Bosse Strömbäck (v) för att berätta om sina erfarenheter av Kris för barn- och utbildningsförvaltningen.
Inte önskvärt
- Håkan Hedin och en kvinnlig representant för KRIS berättade båda om det helvete de befunnit sig i. De berättade inte förskönat, utan så att det gick att begripa att det inte är önskvärt att leva i den världen, säger Susanne Sundström Sandling, rektor vid Sandenskolan.
Sandenskolan arbetar mycket med friskvård, idrott och hälsa.
- När vi ska jobba drogförebyggande för våra ungdomar, då kostar det pengar. Vi måste prioritera. Ska vi köpa in läromedel eller arbeta förebyggande. Vi har en påse pengar och det ska räcka till allt. Det vore välkommet om kommunen ville satsar mer till förebyggande arbete. Då vet vi att pengarna är avsatta för det, säger Susanne Sundström Sandling.
Under våren hade Kris ett samarbete med IOGT-NTO där föräldrar till ungdomar som går på Sandenskolan bjöds in till informationskvällar.
- Det är viktigt att vi som vuxna vågar säga till andras barn. Om vi ser ett barn som är onyktert så måste vi våga. De föräldrar som var på kvällsträffarna var rörande överens om att vi måste vara rädda om våra ungdomar, säger Susanne Sundström Sundling.
- Alla undersökningar visar att i nionde klass händer det något när det gäller alkohol. Första året på gymnasiet ökar sedan alkoholintaget drastiskt, säger Susanne Sundström Sandling.
Därför är Håkan Hedin angelägen att få komma ut och informera mer på gymnasienivå.
- Det har visat sig att ungdomarna lyssnar till oss som varit med. Jag tycker kommunen ska använda sig av oss. Vi vet vad vi pratar om, säger Håkan Hedin.
Positiva resultat
En rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning visar att frivilliga organisationers insatser mot droger har gett positiva resultat.
Håkan Hedin arbetar också som ordningsvakt på krogen.
- Det finns väldigt mycket missbruk i Boden och mycket missbruk och kriminalitet bland unga. Missbruksvården i Boden har inte fungerat.
Det ska bli ett nytt behandlingscentrum för missbrukare i Boden. Aspgården och öppenvården Startpunkten slås ihop.
- De slår ihop verksamheter de redan har och som inte fungerar, säger Håkan Hedin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!