Barnens skog skövlad efter trygghetsgallringen

Bodens kommun har genomfört en "trygghetsgallring" på Sävastön. Norra Skog har avverkat träd och lämnat efter sig kraftigt demolerade skogsområden. "Man har förstört naturliga gångstigar och skövlat barnens skog i Gläntan", säger Sävastbon Jenny Malmqvist.

Här står gruppen mitt i skogen in bit in efter Petövägen. Louise Pedersen, Ann Carlberg, Jenny Malmqvist och Carina Ask."Vi är inte emot trygghetgallringen utan sättet det genomförts på, säger Malmqvist.

Här står gruppen mitt i skogen in bit in efter Petövägen. Louise Pedersen, Ann Carlberg, Jenny Malmqvist och Carina Ask."Vi är inte emot trygghetgallringen utan sättet det genomförts på, säger Malmqvist.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-10-23 10:30

Hon är ordförande för Naturskyddsföreningen i Boden som skickat en skrivelse  där man riktar stark kritik mot gallringen på Sävastön ur flera perspektiv"

– Boende från Sävastön kontaktade föreningen. Jag åkte då ut vid några tillfällen och dokumenterade för att se vad som händer, säger Jenny Malmqvist, ordförande i Naturskyddsföreningen.

undefined
Här står gruppen mitt i skogen in bit in efter Petövägen. Louise Pedersen, Ann Carlberg, Jenny Malmqvist och Carina Ask."Vi är inte emot trygghetgallringen utan sättet det genomförts på, säger Malmqvist.

Skogsområden på Petövägen och Gläntan på Kanotvägen har blivit förstörda vid gallringen. Skogsmaskiner som genomfört avverkningen har kört in med både skogsmaskin och släp vilket har förstört stora delar av alla stigar och den viktiga undervegetation som skogen består av. Stigarna har ersatts av djupa hjulspår, traktorvägar och det har kalhuggits för att kunna köra genom skogen. 

– Skogarnas undervegetation är i väldigt stor utsträckning sönderkörd, vilket får som konsekvens att den nu är mycket svårtillgänglig för den som behöver ta sig fram, säger Malmqvist.

Marken består nu till stor del av ris och kvistar som plöjts ner av maskinernas tunga hjul och gör också det viktiga röjningsarbetet svårt. Ingen hänsyn har heller tagits till att det rör sig om stadsnära områden som behöver vara fortsatt lättillgängliga för de boende i området.

undefined
Så här såg det ut på ett visst ställe som trädgallrats.

Gruppen vi träffar är inte emot trygghetsgallring utan sättet det genomförts på liksom bristen på information. 30 september lades det ut ett inlägg på Bodens kommuns facebook.

– Då var arbetet redan påbörjat. Man har inte haft någon dialog med de närboende på Sävastön eller gjort någon analys över hur det här närområdet nyttjas, säger Jenny. 

undefined
Djupa spår efter skogsmaskiner finns inne i Gläntans skogsområde.

Idag används skogsområdena till promenadstråk, att cykla mountainbike och barnfamiljer kommer dit för att grilla och umgås.

– Jag är här som privatperson för att lyfta det perspektivet.  Inget ont i miljöpartiet och naturskyddsföreningen men det är också viktigt att vi som bor här reagerar. Jag är ute här på hundpromenader och har en fyraåring och ettåring som tycker det är fantastiskt roligt att gå i den fina skogen, säger Louise Pedersen.

undefined
Här har skogsbolaget valt att göra en väg in från Svängleden för att ta sig in i Gläntans skogsparti.

Hon förutsätter att skogsbolaget återställer skogen i bra skick.

– Det stora problemet är väl skadorna som åstadkommits i Gläntan där man kört in med maskinerna och skapat djupa fåror. Det ser hemskt ut, säger Louise.

– Skogar som används för friluftsliv och rekreation bör i stället gallras manuellt med varsamhet utan att använda skogsmaskiner, säger miljöpartisten Catarina Ask.

De två skogarna har i stället avverkats enligt principen för produktionsskog, vilket dessa områden inte kan betraktas som. 

– Flera hundra gamla, stora, raka träd främst tallar har huggits ner och kvar har unga och taniga träd lämnats, säger Jenny Malmqvist.

undefined
Trädgallringen innebär att Norra Skog plockat ut en del träd vars försäljning tillfaller kommunen.

Gallringen som gjorts har inneburit att tillgängligheten blivit nästan noll efter flera veckors tid. 

– Det står still just nu. Frågan är väl om de här områdena kommer att nyttjas framöver överhuvudtaget det här året, säger Jenny Malmqvist.

Miljöpartiets Catarina Ask och Ann Carlberg är med i Naturskyddsföreningen.

– Ann visade oss bilder. Vi ska ha ett tillgängligt närhetsliv på Sävastön. Folk ska kunna komma ut och röra sig, men det går inte nu.

– Det ska också vara tryggt så man ser om det gömmer sig folk i skogen, men man får inte heller avverka för mycket. Idag är det så tryggt, att ingen kan gå i skogen, säger Ask.

Trygghetsgallringen

Bodens kommun har utfört något som kallas för ”trygghetsgallring” runt Sävastön.Ett skogsbolag har fått hugga skog för att glesa upp den. Norra Skog tagit några tusen träd.Skogen, det handlar om två områden, dels Petövägen som rekreationsområde av närboende och Gläntan som nyttjas till utflykter och dylikt från skolan/förskolan efter Kanotvägen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!