Körglädje i gasläge

Motivationen var dålig och karriären började se sitt slut. Men i helgen hittade Erik Luthström, Luleå MS, tillbaka till glädjen - med en seger i Norrcupen.  - I dag var det kul, säger enduroesset.

Foto:

BODEN2008-05-26 06:00
Norrcupen i enduro startade i helgen i Boden med den första av sju deltävlingar. Länets bäste förare Erik Luthström var inte helt oväntat överlägsen i terrängen och tog en komfortabel seger i seniorklassen.Men länge tvekade 24-åringen från Luleå om han över huvud taget skulle ställa sig på startlinjen den här säsongen. "Tjuvstart"
- Jag har bara haft cykeln framme i ett par veckor. Motivationen har faktiskt varit ganska dålig, erkänner han. - Men nu när det närmade sig tävling tyckte jag att det var lämpligt ta fram den och köra lite. Att Luthström legat på "latsidan" under en lång period och knappt tränat alls före lördagens deltävling i Boden syntes inte - bortsett från i startögonblicket då har var sent iväg. - Ärligt talat tycker jag att det var tjuvstart. Innan flaggan gick började jag höra startmotorer och blev helt ställd, säger Luleåföraren. Körde på säkerhet
Å andra sidan behövde han bara en kilometer på sig för att hämta ikapp de andras försprång och ta över befälet från hemmaföraren Henrik Bergwall. Därefter hade Luthström lugna gatan ända fram till målgång två timmar senare.Tvåan Marcus Norman, Umeå AK, var aldrig i närheten av att kunna hota.- Det var bara första kilometern som jag åkte på attack. Resten var på säkerhet, intygar han.- Jag trodde att jag skulle få kämpa mer än jag verkligen fick. Konkurrensen var väl inte lika hård som jag trodde. "Tog det rätt lugnt"
Under loppet var det tydligt att Luleåföraren kör med ett helt annat tempo och självförtroende än sina motståndare. Och ändå hade han mer krafter kvar efteråt. - Det gick väl ganska lätt, tog det rätt lugnt faktiskt. Det känns lite i armar och händer, men annars är det inte så farligt. Får man åka på lucka och med säkerhet brukar det gå mjukt.Inte ens Luthströms cykel kunde stoppa honom i helgen.- I börjar var det lite strul med kopplingen och bromsen, och jag var beredd att åka in depån. Men det gick till sig. Det hade nog bara kommit in lite luft som sedan gick ut, säger han.Hur var banan?- Det känns som att den är indelad i två delar. En övre del med sand och sten, som jag personligen tycker är tråkig. Sedan en betydligt roligare nedre del med jord, rötter och ängar. Så som enduro ska vara.Vill ha vandringspriset
Efter förstaplatsen i Boden erkänner Erik Luthström att suget kommit tillbaka men en satsning lika stor som i fjol utesluter han. - Jag kommer att köra här uppe, i första hand. Kanske blir det någon enstaka SM-deltävling, bara för att åka ner och mäta sig mot de bästa. Du var obesegrad i Norrcupen förra säsongen och vann serien totalt. Är målsättning att göra detsamma i år?- Ja, det är väl det. När man vunnit tre titlar får man behålla vandringspriset. Och det är jag väl lite sugen på, säger Erik Luthström.Därför talar mycket för att vi tack och lov får se Norrbottens bäste enduroförare i terrängen åtminstone två år till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om