Konsekvenser av LOV-beslut snabbutreds

Att ta bort systemet med LOV skulle rycka undan mattan för kunderna.Så sade Christer Carlsson (S) i april i en enkät.- Det var då det, menar han.Men LOV snabbutreds nu.

FICK INTE VETA. "Kostnaderna drivs upp och det visste man om redan 2010. Vi i oppositionen fick aldrig veta det", säger socialnämndens ordförande i Boden, Christer Carlsson (S).

FICK INTE VETA. "Kostnaderna drivs upp och det visste man om redan 2010. Vi i oppositionen fick aldrig veta det", säger socialnämndens ordförande i Boden, Christer Carlsson (S).

Foto: Linda Kask

Boden2012-09-05 06:00

"LOV som driftkraft för utveckling i små kommuner och i glesbygd."

Så heter Centerpartiets och Vårdföretagarnas studie i fyra kommuner som infört valfrihetssystemet. Rapporten, där Boden ingår, är färsk.

Intervju
I den intervjuades socialnämndens ordförande Christer Carlsson 25 april. Han konstaterade då att socialdemokraterna var i opposition när LOV-beslutet togs.

- Då var jag av ideologiska skäl emot att införa LOV. Men nu vill vi inte ändra systemet. Det skulle rycka undan mattan för kunderna. Dessutom har vi fått signal om tvingande lagstiftning 2014. Det vore oklokt att riva upp systemet nu för att på nytt införa det om några år.

I dag är LOV på väg ut ur Bodens kommun.

- Några veckor efter intervjun fick jag ta del av ett dokument, ett arbetsmaterial från 2010 inför införandet av LOV. Där stod klart och tydligt att efter nuvarande ersättningsmodellen skulle vi få ett underskott på 13 miljoner kronor redan när fem procent valt privat regi. Gissa om jag fick hicka.

I april 2012 låg hemtjänsten på rätt nivå. Men under våren-sommaren rasade siffrorna, uppger Christer Carlsson, vilket var logiskt sett till nämnda arbetsmaterial.

Men kunde det ske över en natt?

- Det underlag vi fick i maj visade på det sjuka i ersättningssystemet. Kostnaderna drivs upp och det visste man om redan 2010. Vi i oppositionen fick aldrig veta det. Någon har inte lämnat fram fakta från 2010.

Mattan
Nu rycker ni undan mattan för kunderna?

- Nej, det gör vi inte. Vi har gett förvaltningen i uppdrag att utreda LOV:ens vara eller icke vara före beslut. Och göra en konsekvensbeskrivning om vad som händer om den avskaffas.

Senast 25 oktober tas beslut.

Kan det bli kursändring?

-  Ja, det kan det bli. Men vi kan inte föregripa en utredning.

Schema
Han menar att om kommunen "äger" hela hemtjänstverksamheten med schemaläggning, disponering av personal och områdesindelning blir det lättare att få budgeten att gå ihop.

Har ni stått med för stor egen personal under LOV-en?

- Ja, det kan vara så. Vi upptäckte 2011 att egna verksamheten blev dyrare och dyrare och såg över denna med neddragningar som följd.

Lagen om valfrihet (LOV)

Lagen trädde i kraft 1 januari 2009. LOV reglerar:

vad som gäller när myndigheter överlåter till brukaren att välja utförare av hälsovård och sociala tjänster.

Lagen gäller för kommuner och landsting när de inför valfrihetssystem för upphandling av dessa tjänster. LOV är frivilligt för kommuner men obligatoriskt för landstingen inom primärvården.

Från 1 december 2010 gäller LOV även för delar av Arbetsförmedlingens ansvarsområden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!