Konkursförvaltaren: Vi hoppas på nya intressenter

Konkursförvaltaren Hans Andersson, Kaiding advokatbyrå, bekräftar Bergenudds Byggs bild av den uppkomna konkursen. ” Den beror inte på lågkonjunktur så intressenter kan ge möjlighet till en återstart”.

Konkursförvaltaren Hans Andersson. Kaiding Advokatbyrå, håller på gå inom balansräkningen för Bergenudds Bygg, efter konkursen.

Konkursförvaltaren Hans Andersson. Kaiding Advokatbyrå, håller på gå inom balansräkningen för Bergenudds Bygg, efter konkursen.

Foto: Samuel Nyberg

BODEN2017-05-12 12:12

Bergenudds Bygg har dragit på sig för stora kostnader i ett pågående byggprojekt.

– Sedan har man inte haft tillräckligt i kassan för att möta kostnaderna, säger Andersson.

På fredagen gick han igenom skulderna med företagets ekonomiavdelning.

– Normalt är det en eftersläpning i balansräkningen så just nu ska vi plocka fram aktuella rapporter. Så jag vill egentligen inte säga så mycket just nu hur det ser ut på skuldsidan. Vad jag än säger så kan det riskera att bli fel. Det är bättre att återkomma när skuldbilden är klar.

Håller du med vd om att det var för stor smäll att klara sig undan?

– Ja, det blev för mycket pengar så de insåg att de inte kunna betala sina skulder allteftersom de förföll till betalning helt enkelt. Då valde Bergenudds att lämna in en konkursansökan.

Byggföretagets fyrtiotal anställda både i Luleå och Boden fick information av företagsledningen sent på torsdagseftermiddagen. I dag har konkursförvaltaren informerat personalen om den statliga lönegarantin.

– Anställda har rätt att få ut sina lönefodringar av staten upp till ett takbelopp på cirka 180 000 kronor. Det är både innestående lön, semesterlön och uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. Vid en konkurs är anställda skyddade och får normalt ut de pengar man har rätt att fodra. Men genom konkursen blir man ju uppsagd så man tappar ju anställningen hos sin gamla arbetsgivare, säger Andersson.

Under fredagen startades också en inventering som alltid görs i samband med en konkurs. Arbetet är också stoppat tills vidare på pågående projekt.

– Vi kommer också att kolla vilka mindre och större byggprojekt som är igång just nu. Det stämmer att Bergenudds har entreprenaden på taket på fullmäktigehuset. Vi ska kontakta kommunen och informera alla beställare om och i vilken utsträckning konkursboet kan fortsätta med pågående entreprenader. Det gäller även mindre arbeten mot privatpersoner. Det var också ett ganska stort antal, säger konkursförvaltaren Hans Andersson, Kaiding Advokatbyrå.

Han liksom vd Lindbäck nämner också att det kan finnas en möjlighet till någon återstart av byggföretaget med någon eller några nya ägare som är intresserad av att överta verksamheten.

– Vi ska givetvis utvärdera den möjligheten och det är inte alls omöjligt. Det är inte lågkonjunktur för byggföretagen i dag och det finns också ett sug efter duktig arbetskraft, säger Hans Andersson.

Innebär konkursen att mindre aktörer inte kan konkurrera med större aktörer prismässigt?

– Jag skulle nog säga att det finns fortfarande ett gott utrymme för den lite större lokala aktören som Bergenudds, Nåiden med flera för de medelstora jobben.

NCC och Peab däremot slåss inte på samma marknad utan tar ännu större jobb. Om konjunkturen skulle ändras och det skulle bli tuffare med uppdrag då pressas ju förstås marknaden ihop. Det blir då en större konkurrens om jobb som just de lokala aktörerna har i dag.

I Bergenudds fall har inte intäkter och kostnader blivit fullt matchade mot varandra. Vilket lett till konkursen.

– Ja, men det kan hända på vilket bygge som helst av någon anledning. Det är olyckligt det som hänt och företaget tog konsekvensen och drog i handbromsen. Man ska inte fortsätta och dra på sig ytterligare skulder som läget var för då drabbas ju ännu fler leverantörer, säger konkursförvaltaren Hans Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!