Bodens kommun dömdes den 30 mars att betala en upphandlingskadeavgift på sju miljoner för affären när Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) köpte Medborgarhuset. Förvaltningsrätten ger Konkurrensverket rätt i sak och anser att avgiften står i proportion till den allvarliga överträdelsen.
Upphandlingsskadeavgiften gäller ett flertal rättshandlingar från Bodens kommun som vidtagits vid flera olika tidpunkter som kallas överlåtelseavtalet, köpebrevet, hyresavtalet och tillsammans benämns transaktionen i affären med Medborgarhuset. Konkurrensverket anser att kontrakten i sin helhet utgör ett byggentreprenadkontrakt i den mening som avses i LOU, lagen om offentlig upphandling, som inte föregåtts av annonsering. Då är det en otillåten direktupphandling.
Bodens kommun har möjlighet att överklaga domen och valt att gå vidare upp till kammarrätten. Något nytt i sak har däremot inte tillkommit utan kommunens rättsliga ombud och kommunjurist hänvisar till tidigare inlagor som redan förvaltningsrätten prövat en gång. Man yrkar i första hand att kammarrätten ska bevilja prövningstillstånd och undanröja förvaltningrättens dom och avvisa Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsavgift.
Som grund för förstahandsyrkande anförs att Konkurrensverkets ansökan kommit in för sent till förvaltningsrätten med hänsyn till när det så kallade överlåtelseavtalet skrevs och i andra hand att kommunen inte i samband med transaktionen med köparen av Medborgarhuset ingått en upphandlingspliktigt byggentreprenadkontrakt utan föregående annonsering.
Enligt kommunens tjänstepersoner och de jurister som bistår kommunen finns det anledning att betvivla riktigheten av förvaltningsrättens avgörande, enligt kommunalrådet Nordmark.
– Det vill säga det är inte alls säkert att förvaltningsrättens dom är korrekt. Kammarrätten kan mycket väl komma fram till en annan slutsats. Rättsläget är oklart så det är inte bara viktigt för kommunen att det prövas i högre domstol, utan även för andra kommuner som gör liknande projekt.
Kommunens försäkringsbolag vill också att kommunen överklagar.
– Om kommunen inte överklagar, så riskerar kommunen att försäkringsskyddet inte längre gäller. Även av detta skäl är det viktigt att ett överklagande sker, säger Nordmark.