Kommunen vill privatisera

Nya arbetstider sätter käppar i hjulen för dagbarnvårdarna.
Kommunen föreslår därför en privatisering av familjedaghemmen.
Dagbarnvårdarna, facket och föräldrar är kritiska.
- Alla vill inte bli egna företagare. Det här är ett hot mot verksamheten, säger dagbarnvårdaren Kristina Berg.

BODEN2007-06-16 06:00
Dagbarnvårdarna är på krigsstigen. Anledningen är det förslag till arbetstider som barn- och utbildningsnämnden, bun, ska ta ställning till den 21 juni.
Kortfattat handlar det om en ny lagstiftningen när det gäller arbetstider. Därför vill barn- och utbildningsförvaltningen att familjedaghemmen ska vara öppna måndag till fredag mellan klockan 07.15 och 16.30. I dag gör dagbarnvårdarna en arbetstidsplanering varje månad med utgångspunkt från barnens tider och där arbetstiden blir 40 timmar i veckan. Men detta system håller inte längre, menar kommunen.

Privata familjedaghem
Samtidigt föreslår bun:s utskott en satsning på familjedaghem i fristående regi, vilket gör det möjligt att ha mer flexibla öppettider.
Men Kristina Berg, arbetsplatsombud för dagbarnvårdarna, menar att det inte är alla dagbarnvårdare som vill starta ett eget företag.
De fackliga förhandlingarna slutade i oenighet mellan Kommunal och Bodens kommun.
Zara Leghissa och Patrik Lundström, kommunal sektion 12, påpekar att det går att ha flexibla arbetstider och ändå följa
lagar och avtal.

Fackliga krav
- Ett alternativ är att kommunen anställer fler dagbarnvårdare, säger Zara Leghissa. Om fler anställs så ökar man tillgängligheten och då kan man ha helt andra öppettider. Det här handlar också om arbetstillfällen.
- Det här förslaget kommer göra det svårt för oss att bedriva verksamhet. De speciella öppettiderna gör att en stor del av de föräldrar som har sina barn hos oss inte kommer kunna fortsätta nyttja oss, säger Kristina Berg.
I dag är ett tiotal personer verksamma som dagbarnvårdare i Boden och familjedaghemmen är ett alternativ till förskolorna.
Kristina Berg tycker inte att förslaget om privata dagbarnvårdare är någon hållbar lösning.
- Problemet är att kommunen inte vill satsa på oss dagbarnvårdare. Vi blir färre och färre i våra arbetsgrupper. Det är inte alla som vill bli egna företagare. Många vill ha en trygg anställning. Vi vet heller inte vilka villkor som gäller.

Osäkerhet
Hon är också kritisk till att förslaget presenteras strax innan semestern och föräldrarna vet inte hur det kommer att bli till hösten.
Rigmor Åström (m), ordförande i bun:
- Det finns dagmammor som vill arbeta i enskilda firmor och det har vi varit positiva till. Vi reglerar arbetstiden med anledning av EU-direktiv, arbetstidslagen och arbetsmiljölagen. Bedrivs verksamheten i enskild firma kan dagbarnvårdarna själva bestämma öppettiderna och gå föräldrarna till mötes på ett helt annat sätt. I ett längre perspektiv kommer efterfrågan på kommunala dagmammor att minska.
Rigmor Åström tror på en privat lösning.
- Dagbarnvårdarna kommer få bättre ekonomiska förutsättningar om verksamheten bedrivs i fristående regi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om