Anneli Simango i Boden har fått sin assistans indragen av försäkringskassan för att hon inte kom upp i 20 timmars grundläggande behov.
– Bodens kommun kan ge Annelie ett annat beslut, där vi räknar in både grundläggande behov och övriga behov i den beviljande assistansen, säger Marianne Ericsson Westin, LSS/socialpsykiatrihandläggare.
49 timmar och 21,5 minuter vecka anses täcka hennes behov av stöd och hjälp i hemmet. Ett assistansbolag sköter i dag de beviljande kommunala assistanstimmarna. Anneli Simango anser att hennes sjukdomar är styrkta genom flera intyg där läkare eller behandlade personer skriver att hennes hälsotillstånd inte förbättrats. Det finns även yrkesmässiga bedömningar på hennes behov av hjälp.
Annelis ombud anser att ni inte tagit med alla hennes intyg?
– Vi gör alltid en självständig bedömning. Här kanske flera intyg säjer samma sak. Vi kan inte själva gå in i hälsotillstånd utan vår bedömning grundar sig helt enkelt på de aktuella underlag som finns, säger Marianne Ericsson Westin.
Anneli är idag gift sedan i våras och bor med sin make. Hon fick avslag på övrigt sökt tid på 128 timmar och 52,5 minuter med motiveringen att behovet inte finns eller kan tillgodoses via ett make/maka ansvar.
– Det är viktigt att man inte tänker att maken ska göra resterande tid det är absolut inte på det sättet. Makeansvaret är att normalt hjälpa till med olika vardagssysslor mellan två parter som man förväntas göra, säger Kerstin Larsson.
Bodens kommun har tagit hjälp av en arbetsterapeut för ett göra en ADL-utredning. Hennes bedömning på flera punkter rörande Annelie är att hon" behöver hjälp av annan person eller motivering, eventuellt kan själv men gör det inte."
Hur tolkas den bedömningen avseende stöd?
– Vi kan inte kommentera andra personers professionella bedömning. Vi hämtar in dem och utgår från dem, säger Larsson.
Vid bedömningen av tid utgår man från praktiska behov i minutersintervaller.
– En person kanske behöver hjälp att sätta sig upp på sängkanten, vilket kanske tar två minuter. Sedan sitter man själv några minuter för att vila, för att sedan få hjälp att ta sig över i rullstolen.
– Det är punktinsatser man tittar på när det gäller minutfördelningen vid assistans. Mellan dessa finns tid som man faktiskt klarar sig själv, säger Marianne Ericsson Westin.