Kommunen skärper tonen mot Försvarsmakten

Kommunen ställer krav på Försvarsmakten om verksamheten på skjutfälten.-  Vi har kommit fram till att vi måste bli litet tuffare, säger Göran Hedberg, miljö- och byggnämndens ordförande.

SKÄRPNING. Bodens kommun sätter ner foten i frågan om hur framtida verksamhet på skjutfälten ska se ut. Man lyfter fram närboendes krav på boende och byggande.

SKÄRPNING. Bodens kommun sätter ner foten i frågan om hur framtida verksamhet på skjutfälten ska se ut. Man lyfter fram närboendes krav på boende och byggande.

Foto: Foto: Mats Engfors/I19/Försvarsm

Boden2010-12-09 06:00

För en månad sedan berättade Kuriren om den arbetsgrupp som Försvarsmakten och Bodens kommun bildat. Samförstånd, utveckling och tillväxt ska prägla parternas förhållande. Verksamheten på skjutfälten är tänkt att gå hand i hand med de närboende som exempelvis påverkas av artilleriövningar.

Nu har kommunen satt ner foten i ett kompletterande yttrande till länsstyrelsen. Det gäller Försvarsmaktens ansökan om tillstånd enligt Miljöbalken för Södra skjutfältet, övningsområdena Heden, Pagla och Torrkölen.

Buller
Miljö- och byggnämnden anser att följande ska gälla:

n Bullerdämpande åtgärder sätts in via ändring av skjutverksamhetens omfattning, val av vapen- och ammunitionstyp samt bullerdämpade vapen.

n Begränsning av verksamheten.

n Ändrad plats eller lokalisering. De stora markområden som Försvarsmakten disponerar ger bra möjligheter till anpassning och omdisponering av verksamhet med hänsyn till människor, miljö och natur.

Tveksamt
Om inte Försvarsmakten tillgodoser någon av åtgärderna anser nämnden det tveksamt om verksamheten ska få bedrivas i den omfattning som Försvarsmakten sökt.

-  Ja, litet är det så att vi sätter ner foten, säger Göran Hedberg (NS) som påpekar att en enig nämnd står bakom yttrandet.

Alla som bor i närområdet måste kunna bo kvar.

"Lika självklart är det att dessa människor måste få rusta upp, bygga om och bygga till sina bostäder eller ersätta befintliga bostäder med ny byggnad."

Detta har varit ett infekterat ämne i debatten om skjutfältens framtid.

Kan kraven, om de går igenom, riskera militära verksamheten i Boden?

-  I sin yttersta konsekvens, ja. Men vi är ute efter är få igång en dialog. Försvarsmakten har sänt ut sina samrådskartor som folk har tyckt lagt en död hand på området. På något sätt måste vi ställa upp för dem som bor där. Jag tror att dessa kan acceptera viss störning. Skjutningarna pågår ju inte varje dag året om.

Samråd
Torbjörn Larsson, tidigare chef för A 9 och i dag brigadchef för I 19, understryker skjutfältens betydelse för Försvarsmakten.

-  Det här yttrandet är en del av processen och länsstyrelsen fattar så småningom beslutet, säger han och påpekar att det har bildats en grupp för att hantera sådana frågor på bästa sätt.

Nämnden vill även ha restriktioner för skjutbanorna i Pagla och Gammelbyn i ett yttrande till Generalläkaren. Åtgärderna liknar de som krävs för skjutfälten. Tillgodoses inte något krav ifrågasätts fortsatt verksamhet eftersom påverkan på närliggande bebyggelse anses för omfattande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!