Konkurrensverkets generaldirektör har full förståelse för att man försäkrar sig mot skadestånd och skadegörelse och liknande men att försäkra sig mot en sanktion det tycker han principiellt är fel.
– Att ha försäkringsskydd för att man inte följer en lagstiftning, exempelvis som ett resultat av dålig planering, ser jag som förkastligt.I förlängningen riskerar faktiskt de här försäkringarna att urholka hela systemet. Sanktionsavgifterna ska ju syfta till att vara just avskräckande och kommer ju från EU-direktiv i grunden. Då införde man avgifterna för att leva upp till direktivens krav. Det är med det perspektivet som jag tycker att det är principiellt fel med försäkringar och dessutom att det är skadligt för systemet.
Bodens kommun är inte ensam bland kommuner som tecknat en LOU-försäkring som täcker upphandlingsskadeavgift med självrisk på 150 000 kronor. Nyligen fick kommunen en upphandlingsskadeavgift på sju miljoner från Konkurrensverket utdömd av förvaltningsrätten för otillåten direktupphandling. Målet är överklagat till kammarrätten för överprövning av Bodens kommun.
– Jag kan ha förståelse för att man kan ha den principiella uppfattningen att staten inte ska ta ut sanktionsavgifter av kommuner. Men nu har lagstiftaren beslutat om att vi ska ha det här systemet och då är inte försäkringslösningar en acceptabel metod. Jag vet att det finns kommuner som aktivt har avstått från att teckna dessa försäkringar och det tycker jag är föredömligt.
När det gäller Bodens kommun så ansåg kommunens företrädare att den reella kostnaden för misstaget stannade vid en självrisk?
– Jag vänder mig starkt mot en sådan inställning och att man faktiskt argumenterar för att det nästan inte spelar någon roll att man gjort fel. Upphandlingslagstiftningen är en garant för objektivitet med en ram för rättvis konkurrens och skydd mot korruption.
– Gränsen för vad som är en otillåten direktupphandling är i de allra flesta fall verkligen inte hårfin. Och är man det minsta osäker så ska man annonsera.
Enligt honom ska alla som arbetar i det offentliga säkerställa att vi följer lagarna och använder våra skattemedel på rätt sätt.
– Då tycker jag inte att det är rätt att lägga pengar på försäkringar när man egentligen ska förbättra de verksamheter som vi ansvarar för. Målet ska vara att genomföra bra upphandlingar till nytta för kommunen och dess medborgare och inte försöka komma undan eventuella misstag som man gjort i ett senare skede.
Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten uppmanar därför kommunerna att studera hur lagstiftningen tillämpas.
– Avgiften som sådan är ju också proportionerlig i förhållande till dess syfte och jag kan lova att Konkurrensverket lägger mycket energi på att räkna ut vad som är rätt nivå för våra yrkanden.
Hur vanligt är LOU-försäkringar?
– Jag vet att de har funnits sedan lagstiftningen var ny 2010. Min bild är att det är utbrett och blivit allt vanligare. Försäkringar är en kommersiell produkt och det finns försäkringsförmedlare som försöker få kommuner att köpa dem.
Rikard Jermsten pekar även på en ytterligare olycklig konsekvens av LOU-försäkringar.
– Statliga myndigheter får inte ha den här typen av försäkringar. Det är inte bra att regelverket slår olika mot olika former av upphandlande myndigheter, säger han.