Kommunalrådet: "Vi är med och tävlar"

Företaget tänker bygga Europas största batterifabrik, en anläggning större än Gamla stan i Stockholm. VD:n Peter Carlsson säger att den fullt utbyggd kommer innebära 2 500 till 3 000 jobb.

INBJUDEN. Ska det här bli platsen för Europas största batterifabrik, som Northvolt tänker bygga. "Vi ska vara med och tävla", säger Inge Andersson (S), infälld i bilden.

INBJUDEN. Ska det här bli platsen för Europas största batterifabrik, som Northvolt tänker bygga. "Vi ska vara med och tävla", säger Inge Andersson (S), infälld i bilden.

Foto:

BODEN2017-03-07 17:34

Kommunalrådet Inge Andersson (S) säger att det är jättestort.

– Vi ska vara med och tävla.

Bodens kommun är en av ett 20-tal kommuner som bjudits in att titta på den önskelista som företaget satt samman för en lokalisering.

Varför bjöd ni in Boden?

– Vi gjorde ett urval av kommuner som vi bedömer är intressanta ur ett energiperspektiv, det här kräver väldigt mycket energi, och ur ett logistikperspektiv. Vi tittade även på arbetskraft. En förutsättning för att klara vår tidplan är att det finns mark som relativt enkelt kan tillståndsprövas både utifrån miljön och andra typer av tillstånd. Tidplanen är väldigt viktig och den är snäv, säger Peter Carlsson, ex-chef på Tesla.

Läs mer: Vill bygga storskalig batterifabrik

Läs mer: Boden planerar megaindustriområde

Samma dag som företaget hade en presskonferens i Stockholm för att presentera sina planer bytte företaget SGF Energy namn till Northvolt.

– Det är en stor dag. Vi ska bygga Europas största batterifabrik, säger Peter Carlsson på presskonferensen.

Han anser att tiden är mogen och att satsningen är ett betydelsefullt steg i omställningen till ett hållbart samhälle. Elektrifiering och lagring av förnybar energi är nyckeln.

– Vi gör bedömningen att vi står inför en stor omställning inom bilindustrin, energiindustrin och industriellt. Bara bilindustriomställningen kommer att kräva enorma investeringar för att ersätta förbränningsmotorerna med batterier.

Inom några år kommer det vara ett underskott av litium-jon-batterier, men i dagsläget är de höga batterikostnaderna ett hinder. Peter Carlsson bedömer att avancerad litium-jon-batteriteknik i kombination med storskalig tillverkning och vertikal integration kan göra dem prismässigt konkurrenskraftiga. Vertikal integration handlar om att man tittar på hela försörjningskedjan.

– Det vi tittar på är att integrera ett antal steg bakåt där man förädlar råmaterialen som går in som insatsvaror och bygger mycket mer av hela produkten i fabriken. Då når man ett antal kostnadsfördelar och kan nå en helt annan kostnadsoptimering. Vi behöver batterier till en rimlig kostnad. Det här är en enorm möjlighet för oss och en attraktiv affärsmöjlighet, säger Peter Carlsson.

Han påpekade att det inte ett svenskt projekt, utan europeiskt.

– Det här är inte bara viktigt för vår region, utan för hela Europa. Det är ett storskaligt projekt.

Produktionsanläggningen är på 32 gigawattimmar och kommer att kräva 40 miljoner kronor i investeringar under sex år. Anläggning motsvarar en halv miljon kvadratmeter.

– Det är större än Gamla stan, säger Peter Carlsson.

Totalt behövs ett industriområde på 200 hektar, 2 miljoner kvadratmeter, för att klara logistiken och allt annat.

– När det här är fullt utbyggt, vilket vi tror är möjligt sent 2023, kommer det innebära mellan 2 500 till 3 000 jobb.

Processen automatiseras och mycket kommer utföras av robotar. Peter Carlsson poängterar att en sådan här etableringen kommer att ge kringeffekter. Andra teknikföretag kommer växa upp omkring batterifabriken.

– Vi bedömer att de indirekta effekterna också kommer bli väldigt stora. Det här byggs i flera sektioner över en längre period.

Han håller med om att det verkligen är en stor plan.

– Men vi tror att den är högst realistisk. Den har fått ett otroligt gensvar av alla intressenter. Vi bygger inte en halv miljon kvadratmeter dag ett, men om vi lyckas med planen under en sjuårsperiod så räcker det för att supporta omställningen för ungefär en halv miljon bilar. Då ska man komma ihåg att Europas bilindustri ligger över 19 miljoner bilar. En del bedömer att tio procent omställda bilar 2025 är en realistisk siffra och då behöver vi fler än tre sådana här fabriker i Europa för att supporta de tio procenten.

Förutom omställningen till elbilar pekar Peter Carlsson även på gruvindustrin

– Man flyttar mer luft och avgaser i gruvorna än man flyttar berggrund. Om man kan elektrifiera utrustningen till gruvorna så kan man väsentligt sänka driftkostnaderna.

Han talar också om att bygga ett cirkulärt system.

– Vi vill bygga en anläggning som om tio år kan återvinna batterierna.

Utöver kraven på redan detaljplanerad mark för industriell verksamhet, omfattande expansionsmöjligheter och stor tillgång på elkraft kommer Northvolt väga in en lång rad andra faktorer i urvalsprocessen.

Kommunalrådet Inge Andersson är medveten om att företaget efterfrågar mycket areal. Kommunen vill göra området intill Vattenfalls ställverk i Svartbyn till ett megaindustriområde. Den har köpt in cirka 100 hektar och i förslaget till översiktsplan pekar man ut det nya verksamhetsområde, vilket omfattar omkring 500 hektar.

Kan det bli dyrt att köpa upp marken i och med att nyheten kommit ut?

– Nej, man ska inte spekulera så tror jag. Marken vi köper köper vi ju efter att den är värderad. Vi har inte köpt till underpriser eller överpriser. Sedan har vi bytt mark också. Varför skulle de vilja ha mer betalt för marken än den är värd. Det bidrar ju till Bodens utveckling. Jag tror det är bättre att vara transparant än att hemlighålla allt för mycket, svarar Inge Andersson

Northvolts mål är att starta byggandet av den gigantiska batterifabriken under andra halvan av 2018 för att möjliggöra tillverkning under slutet av 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!