Han menar att Sverige idag saknar en struktur för att snabbt kunna genomföra en samhällsomvandling i till exempel orter där en stor etablering ska göras.
H2 Green Steels etablering i Boden kräver att både Boden och Luleå gör en mycket snabb omställning. Det handlar om allt från att snabbt planlägga nya bostadsområden till att knyta ihop VA-system mellan städerna.
Kommunerna vände sig i början av sommaren till regeringen via näringsministern och ansökt om projektmedel för att skapa en modell för det arbetet.
– Boden och Luleå vill bli pilotkommur för en hållbar samhällsomvandling och vi vill göra det på ett grönt sätt, säger Claes Nordmark.
De har fått svar, men inte av ministern, utan av en tjänsteperson.
– Det var ganska luddigt och vi blev hänvisade till Peter Larsson, regeringens samordnare, men han har inte fått några pengar. Han är duktig och framåt och vi pratar regelbundet med honom, men vårt balanskrav är i farozonen om vi ska mäkta med den här blixtsnabba omställningen själva, säger Claes Nordmark.
Nu försöker han tala med alla statsråd, som han känner sedan tidigare.
–Vi behöver 150 miljoner till vårt projekt. Med de pengarna kan vi genomföra det på ett bra sätt. Det kommer krävas en hel del projektering, planläggning och genomförande för att få till en skalbar modell.
Den ska man sedan kunna använda i framtiden och kunna skala upp eller ned utifrån behov i andra delar av landet och världen där samhällen ställs för samma utmaningar som Boden och Luleå nu står inför.
– Det här är inte ett lokalt intresse, utan ett nationellt intresse. Vi och Luleå är cirka 105 000 invånare tillsammans, men ganska små ändå. Det är ungefär 25-30 miljarder i privat kapital som ska investeras i stålverket och en massa nya jobb som skapas.
Han liknar det vid en positiv kris och vill att staten liksom vid en negativ kris går in och stöttar det lokala samhället att hantera den.
– Staten måste hjälp oss att landa den här satsningen, säger Claes Nordmark och påpekar att H2 Green Steels produktion av fossilfritt stål beräknas öka Sveriges nettoexportvärde med uppskattningsvis 30 miljarder kronor.
2024 ska fabriken stå klar och beräknas 2030 producera fem miljoner ton fossilfritt stål.