Kommunens strategi var att placera ensamkommande män på Prästholmen och sprida ut barnfamiljerna runt om i staden.
- Vi tyckte att det var oerhört klokt och smart eftersom barnfamiljerna skulle få slippa det bus som ungkarlar står för, vilken nationalitet de än har, säger Bosse Strömbäck (V).
Han tycker fortfarande att det är rätt tanke men säger att situationen var annorlunda då eftersom det fanns ett betydligt lägre antal asylsökande i kommunen.
Ska ske i närtid
- Vi diskuterar förändringar som kommer att ske i närtid, säger Bosse Strömbäck.
Nu kan det bo upp till sex personer i varje rum på Iduns väg. Något som kommunalrådet menar beror på lägenhetstypen.
- Man kan ha boenden på andra sätt där man inte behöver packa in sex i varje rum. Till exempel bygga upp tillfälliga mindre boenden. En tillfällig lösning som är bättre än den befintliga, det diskuterar vi nu.
Rasistiska uttryck
Bosse Strömbäck berättar att många äldre bodensare har kommit fram till honom och uttryckt saker som kan uppfattas som rasistiska.
- Men jag upplever de inte som rasistiska. Jag ser en tydlig rädsla av en för snabb förändring som man inte hunnit med. Jag tycker man ska analysera det och ta rädslan på allvar, säger han.
Lösningen är personliga möten där mytbilder och fördomar bearbetas. För att främja dessa möten ska kommunen, Bodenbo, Migrationsverket och ABF öppna ett gemensamt fik på Prästholmen.
- Där ska man ha mottagning med fik och annat mellan de olika grupperna som finns där. Det är i det personliga mötet som rädslan släpper, säger Bosse Strömbäck.