Klartecken till Bodens första privata förskola

Ett privat företag får starta förskola i Sävast.
Det beslutade barn- och utbildningsnämnden, BUN, i går.
I dag finns fri etableringsrätt för privata förskolor och det är svårt för kommunen säga nej.

BODEN2007-05-25 06:00
Vintergatans förskolor AB har ansökt om att få starta fyra förskoleavdelningar i Sävast. BUN menar dock att det i nuläget räcker med två avdelningar med vardera 16 platser.
Lokalerna blir tidigare Fria Emilias i ASP-center i Sävast.
Nämnden beslutade också att om Vintergatans förskola AB i närtid kan påvisa ett behov av fler förskoleplatser så får företaget tillstånd för ytterligare två avdelningar. Totalt fyra avdelningar, vilket kan få konsekvensen att två kommunala avdelningar i området stängs.

Samma avgift
När det gäller privata förskolor så betalar inte föräldrarna mer i avgift än vad föräldrar gör som har sina barn på en kommunal förskola. Den privata förskolan får en summa pengar av kommunen.
I Sävast finns i dag ett stort behov av förskoleplatser och BUN har tidigare begärt mer pengar för att öppna fler avdelningar. Nu behövs inte det, men socialdemokraterna vill säkerställa att det blir nya förskoleavdelningar i Sävast även om det privata företaget drar sig ur satsningen.
- Det är som att slå in öppna dörrar, säger Rigmor Åström (m), ordförande i BUN. Vi är skyldiga enligt lag att ha hög beredskap och ordna plats i barnomsorg inom tre månader.

Vitalisera
- BUN har tidigare äskat medel för fler avdelningar och lämnar man nu tillstånd till Vintergatan så gör den processen halt. Om inte Vintergatans förskolor kommer igång med verksamheten så måste behovet av barnomsorg lösas, säger Jan-Olov Bäcklund (s).
Rigmor Åström tycker det är bra med privata förskolor.
- Det här kan vitalisera verksamheten.
Enligt Rigmor Åström är det svårt för kommunen att säga nej till ett privat företag som vill starta en förskola.
- Vi har möjlighet att säga nej om det innebär stora ekonomiska eller organisatoriska konsekvenser för kommunen, men det gör det inte i det här fallet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om