Även LO Norrbottens ordförande Maria Stenberg, Arjeplog, var inne på samma linje i sitt inledningsanförande vid distriktets årsmöte.
- Vi måste vässa skolinformationen. Man ska inte kunna lämna skolan och utan att ha träffat en facklig företrädare.
Utredning
Dagens viktigaste ärende var frågan om samgående mellan LO-distriktet i Norrbotten och kollegan i grannlänet. En arbetsgrupp har utrett och styrelsen förordar.
- Många av er har redan i dag verksamhet i båda länen. Norrbotten och Västerbotten har också liknande utmaningar och gemensamma frågor, underströk Maria Stenberg och nämnde gruvnäring, skog och vattenkraft.
Mothugg
Några röster hördes emot. Maria Andersson Nordström, ordförande i LO Luleå, var en.
- Att ha ett så stort distrikt innebär jätteproblem, geografiskt sett. Jag oroar mig för närheten till medlemmarna. Och vi har inte kunnat ha öppna diskussioner. Arbetsgruppens förslag är liksom serverat kring vad vi skulle tycka och stå i frågan. Det här har inte hanterats på ett bra sätt.
Efter en dryg halvtimmes debatt kunde mötesordföranden Barbro Öberg klubba igenom ett samgående. Beslut från Västerbottens sida återstår.
- Om de säger nej måste vi väl kalla till nytt årsmöte, sade Maria Stenberg. I Västerbotten har de kanske haft något livligare diskussion än vi.
Underläge
Tobias Baudin, 1:e vice ordförande i Kommunal och kandidat till posten som ny LO-ordförande, gästade mötet. Han pekade på nödvändigheten för LO att komma ur underläget.
- Vi måste ta över initiativet i samhällsdebatten. Ibland tror jag att vi lättvindigt tänker: Politiska debatten får partiet ta hand om. Men facklig-politisk samverkan är gemensamt ansvar, inte att låta partiet ensamt ta fajten i ett blått Sverige.
Hur har LO hamnat i bakvattnet i fråga om opinionsbildning?
- Jag har inget patentsvar. Men man kan se på Svenskt Näringsliv. De beslöt för 20-30 år sedan att inte vara en förhandlande organisation, utan en opinionsbildade. Därför diskuteras frågor som sänkta löner och jobba längre i samhällsdebatten. Vi borde sätta dagordningen där och lära oss av Svenskt Näringsliv.