I höstas var påverkan från coronapandemin kännbar och personalbristen i förskolan och skolan i Bodens kommun svår, med omfattande smittspridning på kort tid.
Vecka 47 saknades 50-60 procent av personalen och en grundskoleenhet fick stängas under åtta dagar.
För att rädda verksamheten beslutade Bodens kommun då att vårdnadshavare med förskolebarn på 15-timmarsplatser, föräldrar som var föräldralediga eller arbetslösa, under en månads tid inte fick ha sina barn på förskolan alls.
Bedömningen som gjordes då var att det skulle få en större negativ påverkan på samhället om man tvingades stänga hela förskolor så att föräldrar kunde arbeta, enligt verksamhetschefen för förskolan och grundskolan Bertil Sundström.
– Vi gjorde en bedömning då utifrån samhällsnytta och vi uppfattade att vi hade de allra flesta medborgarna med oss, att det i exceptionella lägen som i en pandemi gäller att minimera negativa effekter för samhället, säger han.
– Jag står fast vid den bedömningen idag, tillägger Bertil Sundström.
Men föräldrar överklagade beslutet och efter prövning har förvaltningsrätten konstaterat att Bodens kommun inte hade laglig grund för beslutet, som därmed också har upphävts.
Följden blir enligt Bertil Sundström att Bodens kommun tvingas att stänga ner hela förskolor om de hamnar i en liknande situation som under senhösten 2020.
– Om det inte finns andra alternativ då, säger han.