Journalisten Nina Svanberg från Boden intervjuade gängkriminella

Nina Svanberg från Boden började som nöjesredaktör på Kuriren och är i dag kriminalreporter på Expressen. Hon har intervjuat två av Sveriges mest beryktade gängkriminella.
– Det är en viktig del i att förstå varför vi har de problem vi har i dag, säger hon.


Nina Svanberg från Boden har skildrat gängkriminaliteten i sin nya bok "Utpekad: Goaren : Einár, Dumle – och hon som överlevde".

Nina Svanberg från Boden har skildrat gängkriminaliteten i sin nya bok "Utpekad: Goaren : Einár, Dumle – och hon som överlevde".

Foto: Anna-Karin Nilsson

Boden2025-01-31 20:00

Nina Svanberg är 40 år och växte upp i Boden, där hennes mamma jobbade på lasarettet och hennes pappa hade sportaffär. Hon utbildade sig till journalist på Kalix folkhögskola och arbetade efter det som nöjesredaktör på Kuriren. Snart gick hon vidare i karriären, flyttade till Stockholm, där hon har arbetat på flera nyhetsmedier, innan hon slutligen började på Expressen. Hon har i huvudsak arbetat som krimreporter, men också provat på att vara utrikeskorrespondent i USA. 

undefined
Nina Svanberg arbetade en tid som utrikeskorrespondent för Expressen i USA.

När hon kom tillbaka från USA 2021 ville hon göra ett försök att komma närmare kärnan i den gängkriminella världen. Problemen runt gängkriminalitet hade blossat upp ordentligt vid den tiden och det var mycket diskussion och debatt om ämnet.

– Jag kände att det var mycket snack om de gängkriminella och den gängkriminella världen, men väldigt lite intervjuer och reportage om de som levde i den.

Hennes filosofi i journalistiken är att låta alla komma till tals för att skapa en så bred och nyanserad bild av verkligheten som möjligt. Hon startade ett gediget researcharbete och riktade sedan in sig på några enskilda individer. Efter tålmodiga försök lyckades hon till sist få intervjua två så kallade gangsterrappare. 

Det finns en stark koppling mellan denna musikgenre och gängkriminaliteten, konstaterar hon.

– Det är mörk materia som säljer och lockar och minsta nätverk har sin egen husrappare. Det är ett sätt att marknadsföra livsstilen och rekrytera nya medlemmar. 

Även om det fanns stora utmaningar och många etiska och journalistiska ställningstaganden som hon behövde gå till botten med var det inget hon duckade för. 

– I arbetet som krimreporter ingår det att skriva om grov organiserad brottslighet, att läsa domar, förundersökningar, intervjua åklagare, advokater men också att intervjua de drabbade och även de dömda, konstaterar hon.

undefined
Nina Svanberg intervjuar polisen Martin Lazar om vad polisen gör för att få bort gängen från torgen. Här sitter de på ett kafé i Fittja och pratar.

Hon rör sig i olika miljöer och ibland är det riskfyllt. Expressens säkerhetsavdelning har varit inkopplad flera gånger under hennes arbete med att skriva om gängkriminalitet, då det har lett till otäcka hot. 

Vid ett tillfälle fick skicka barnen till sin pappa sent en kväll och själv ta in på hotell.

– Det är klart att när man får den typen av hot som handlar om att någon ska "klippa" en när man kommer ut, så måste man ta det på allvar. Men jag skulle aldrig vilja att det fick hindra mig i jobbet, säger hon.

Hon har också blivit inkallad till polisförhör, eftersom hon under intervjuerna har fått information som polisen har varit intresserad av och hamnat i situationer då hon har behövt hänvisa till källskydd för att inte lämna ut sina intervjupersoner.

undefined
Nina Svanberg från Boden har skildrat gängkriminaliteten i sin nya bok "Utpekad: Goaren : Einár, Dumle – och hon som överlevde".

Hon lyckades få kontakt med aspirerande gangsterrapparen Mehdi Sachit, kallad Dumle. Senare intervjuade hon också rapparen Adel. 

Båda dessa var kompisar till den framgångsrika rapparen Nils Grönberg med artistnamnet Einár, som mitt i sin blomstrande musikkarriär blev mördad. Honom har hon aldrig intervjuat, däremot spelar han ändå en betydande roll i hennes berättelser. Adel och Dumle var nämligen med den natt i oktober 2021 då Einár sköts ihjäl i Hammarby Sjöstad. Dumle har också misstänkts för inblandning i mordet, att han på något sätt lurat honom till platsen där gärningsmannen väntade, men aldrig åtalats. 

undefined
Nils "Einár" Grönberg spelar en central roll i Nina Grönbergs bok.

Senare sköts också Dumle ihjäl.

– Genom Dumles flickvän har jag tagit del av hans dagboksanteckningar om hur han själv såg på det. Enligt honom själv skulle han aldrig ha sålt ut en vän. Samtidigt är det mycket som pekar på honom med tanke på hans förflutna, berättar Nina Svanberg.

Hon har själv funderat över varför Dumle och Adel ställde upp på intervjuerna. Det hände saker som gjorde att kontakten med dem stundtals var svajig, men i slutändan kunde hon skriva det hon hade tänkt sig.

– Jag tror att Dumle såg en egen vinning i det, att marknadsföra sig själv. Men han förstod också mina argument, att han hade en unik insyn i den här världen och att hans och hans gelikars berättelser behövde komma ut. 

Nina Svanberg menar att vi behöver få veta hur de resonerar, eftersom deras handlingar påverkar vårt samhälle i så pass stor utsträckning i dag.

– Det betyder ju inte att man köper deras världsbild, men det är en viktig del i att förstå varför vi har de problem vi har idag.

Det är viktigt att vara påläst före intervjun, att alltid återge verkligheten korrekt och att när artikeln publiceras även använda andra källor som exempelvis domar, poängterar hon.

undefined
Nina Svanberg reste till Spanien för att intervjua Adel, den enda av de som var med när Einár mördades som är kvar i livet.

När hon var färdig med alla intervjuer och artiklar och även hade gjort en ljuddokumentär för Expressen hade hon material så det räckte och blev över och idén om att göra en bok föddes.

– Jag hade också investerat så mycket i det rent personligt. Det var exceptionellt med dessa två olösta mord och jag hade pratat med så många berörda.

När hon sedan fick tag i Dumles flickvän och kunde intervjua henne bestämde hon sig för att göra slag i saken.

– Det var då jag fick anhörigperspektivet som jag hade saknat fram tills dess.

Boken fick heta "Utpekad: Goaren : Einár, Dumle – och hon som överlevde". En goare är en person som tipsar gärningsmän om var ett tänkt offer finns, alternativt lockar offret till en plats så att förövarna kan slå till.

När den släpptes nyligen hade hon beredskap för att det skulle kunna trigga i gång nya hot- och hatsituationer. Men än så länge har det varit lugnt. Den har fått ett fint mottagande upplever hon.

– Jag har fått många positiva reaktioner och berömmande mejl och det är man ju inte bortskämd med som kvällstidningsjournalist. 

Det har gett mersmak och hon skulle gärna skriva en bok till. 

– Det gäller bara att hitta ett case som man kan leva med i 1,5 år.

Då och då kommer hon till Norrbotten och hälsar på släkten och föräldrarna i Luleå och Boden. Hon har också en stuga i Gällivare och i början av februari ska hon föreläsa i Gällivare om sin bok.

– Det ska bli jättekul att komma upp, säger hon.

undefined
Nina Svanberg från Boden började som nöjesredaktör på Kuriren och är i dag kriminalreporter på Expressen.

Har du sett några förgreningar av gängkriminalitet i Norrbotten?

– Jag brukar säga att där det finns pengar finns det kriminella som vill sko sig. Vi har sett flera fall av förgreningar i Norrbotten med kopplingar till nätverkskriminalitet. Många utförare plockas från HVB- eller SiS-boenden som finns i hela landet, även i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!