Det var lite av en ödets nyck att han hamnade i detta hantverk.
- Jag jobbade som fastighetsskötare i Boden och i ett av husen jag hade hand om fanns skomakaren Börje Olofsson som jag för övrigt är släkt med på långt håll. Jag tittade in till honom en dag och hälsade på, berättar Jonas Samuelsson som trädde in i yrket 2004.
Börje hade startat att räkna ned till pensionen och såg gärna en efterträdare:
- Han tyckte att jag skulle byta till skomakarjobbet i stället, berättar Jonas.
Skräddarsydd utbildning
I samma veva visste Jonas att det nuvarande arbetet som fastighetsskötare inom kort skulle förvandlas till en halvtidstjänst och tankarna kom nu på att anta Börjes förslag och söka till landets enda skomakarutbildning Utbildning Nord i Övertorneå.
- Jag sökte dit och fick så småningom min ansökan beviljad av arbetsförmedlingen. Eftersom vi just hade fått vårt andra barn kände jag inte för att bo borta över veckorna. I stället skräddarsydde vi en utbildning för mig som innebar att jag fick Börje som lärare och utbildningen förlagd hos honom. Jag åkte upp till Övertorneå ett par gånger i månaden för att avlägga prov där, berättar Jonas som gick grenen reparationsskomakeri.
Upplägget fungerade så väl att det inspirerade lärosätet att kopiera denna utbildningsform. Men det blev dock inte något av de planerna. Jonas fick en riktigt gedigen utbildning med en skomäster både i Övertorneå och praktisk arbetsledning och skarpa arbetsuppgifter hos Börje i Boden.
- Det var idealiskt. Jag fick jobba med skor till riktiga kunder och Börje kunde slänga till mig ett par skor och säga " byt dragkedja - det får ta tre dagar, du får inte ha sönder dem och det ska se snyggt ut" var ordern, berättar Jonas.
Under ett par år studerade och praktiserade han yrket och tog fullfjädrad över när Börje klev av som pensionär.
Varierande uppgifter
- Jobbet är roligt och varierat. Förr var det 100 procent skoreparationer. I dag utgör själva skoreparationerna cirka 60 procent och i övrigt så gör man allt från att byta dragkedjor i fleecejackor och förhöja skor till att laga väskor, säger Jonas och visar ett fint gammalt dragspel som ska få nya handremmar. Som sagt, arbetsuppgifterna är mycket varierade.
- Man måste se till att gå runt och då får man göra lite av varje, men folk verkar köpa mera kvalitetsskor i dag och då kanske reparationsbenägenheten också ökar, funderar skomakaren som faktiskt har kunder ända ned i Sydsverige.
- Jo, jag har en kund i Halmstad som skickar sina dyra skor hit upp för reparation, berättar Jonas.
Och kunderna återfinns också i övrigt i hela länet. De flesta hittar honom på hans hemsida.
- Många skickar med bussgods, säger Jonas.
Han är noga med att låta kunden avgöra om kostnaderna för reparationen är försvarbara i jämförelse med varans utgångsvärde.
- Kanske man väljer att laga dragkedjan i älsklingsjackan i fleece även om kostnaden kan överstiga plaggets inköpspris. Men för många är tid också pengar, man orkar inte springa och leta något nytt, säger han.
Så länge företaget går runt kommer Jonas skomakare att driva sitt företag och han har intressanta utvecklingsplaner på gång som applåderas av bland annat Bodens kommun.
- Ja och så har jag planer på att ordna insamlingsställen i Luleå där folk kan lämna och hämta sina skor vid reparation, säger skomäster.