Denna vecka pågår Totalförsvarsforum Boden. Idén till konferensen kommer från kommunalrådet Claes Nordmark, som tänker att det ska bli ett återkommande arrangemang, och den genomförs av Bodens kommun i samarbete med Länsstyrelsen Norrbotten och Försvarsmakten.
Försvarsexperten Joakim Paasikivi som var inbjuden till öppningskvällen har figurerat en hel del i media de sista åren och drog fullt hus. Kuriren fick en exklusiv intervju med honom innan föredraget började.
– Säkerhetsläget är det värsta sedan Andra världskriget, men Natointrädet gör att vi relativt sett är mycket säkrare än om vi inte hade gått med, säger han.
Men med Natointrädet följer också förpliktelser som vi ännu inte vet hur vi ska hantera eftersom allting är så nytt.
– Det får konsekvenser som kan vara både besvärliga och skava lite, säger Joakim Paasikivi.
Han tror att många svenskar inte har tagit in ännu vad det än vad det innebär att vara med i Nato.
– Vi har haft neutralitetspolitiken närmast som en trossats, vilket gör att den mentala resan är lite längre för oss än för Finland. Nu måste vi förstå att vi är allierade och att det handlar om solidaritet på riktigt.
Om det skulle bli krig och Sverige behöver skicka förband till ryska gränsen är det inte bara det militära försvaret som måste fungera understryker han.
– Det måste finnas en organisation som förmår att göra samhället motståndskraftigt och där alla medborgare deltar på ett eller annat sätt, säger Joakim Paasikivi.
Förr några decennier fanns en hög medvetenhet om totalförsvarets betydelse och den måste byggas upp igen menar han.
– Det vi gör nu i Totalförvarsforum Boden är att bygga kunskap bland bodensarna om vad som händer och hur totalförsvaret fungerar. Vi ser ju på Ukraina hur hela det ukrainska folket har ställt upp för att bistå försvaret, vilket har varit en framgångsfaktor i motståndet mot Ryssland, säger Claes Nordmark.
Alla mellan 16 och 70 år som bor i Sverige ingår i det svenska totalförsvaret. Det kallas för att vara totalförsvarspliktig.
De som inte är värnpliktiga kan vara civilpliktiga, och det kan handla om exempelvis sjuksköterskor, förskollärare och brandmän.
– Om du måste till fronten är det viktigt att du kan skicka dina barn till förskolan. För slutar samhället fungera kan inte heller Försvarsmakten utföra sitt uppdrag, betonar Claes Nordmark.
Men om regeringen fattar beslut höjd beredskap omfattas i princip alla i arbetsför ålder i totalförsvaret med skyldighet att tjänstgöra. Detta kallas allmän tjänsteplikt. För många kan det handlar om att gå till jobbet eller skolan som vanligt förklarar Joakim Paasikivi. Särskilt viktiga är exempelvis de som jobbar inom media eller med vatten och avlopp eller som poliser.
– Människor kommer att tas i anspråk och det kommer att ställas oerhört hårda krav, säger Joakim Paasikivi.
Överste Lars Karlsson från Norra Militärregionen var med och inledde kvällen. Han tycker att Totalförsvarsforum Boden är ett bra initiativ.
– Det är jätteviktigt att vi sprider budskapet om vikten av totalförsvaret. Försvarsmakten är beroende av ett fungerande samhälle och ett fungerande totalförsvar.
Nu behöver vi bygga upp den förmågan så att vi säkerställer att vi kan ha ett totalförsvar som är uthålligt och motståndskraftigt menar han.
– Det bygger också upp försvarsviljan för befolkningen att visa upp vad vi gör och vart vi är på väg – att visa på hotet som faktiskt finns och är reellt.