JO kritiserar Bodentinget

JO kritiserar Bodens tingsrätt för långsam handläggningstid.
1998 inkom ett tvistemål till tingsrätten. Först i maj 2005 avgjordes målet som då hade överlämnats till Gällivare tingsrätt. Där var situationen stundtals kaotisk.

BODEN2006-04-28 06:00
Justitieombudsmannen, JO, fick i april 2005 en anmälan från en person som klagade över tingsrättens långsamma handläggning av ett tvistemål.
Nu har JO kommit med ett beslut. I beslutet konstaterar JO att handläggningstiden hade kunnat förkortats avsevärt vid Bodens tingsrätt. 2002 flyttades målet till Gällivare tingsrätt i samband med att Bodens tingsrätt slogs samman med Luleå tingsrätt.
Även vid Gällivare tingsrätt drog handläggningen av ärendet ut på tiden. Främst på grund av personalbrist, framför allt under 2003 och 2004.

Sjukskrivna
Lagmannen Hans Brusewitz skriver i ett yttrande till JO att situationen stundtals var kaotisk vid Gällivare tingsrätt.
Han berättar också att en del ur personalen var sjukskriven.
"Hösten 2004 återgick två av de sjukskrivna rådmännen successivt i tjänst och tingsrätten lyckades även få en tjänst som tillförordnad rådman besatt med en kompetent sökande. Först då blev det möjligt att ta tag i de alltför gamla tvistemål som hade blivit liggande", skriver Hans Brusewitz.
Han fortsätter:
"Naturligtvis är det i högsta grad otillfredsställande att tingsrätten först i maj 2005 förmådde att avgöra ett mål som hade överlämnats till domstolen i februari 2002."

"Utsuddad"
Hans Brusewitz menar att det var en rad olyckliga omständigheter som gjorde att ärendet blev liggande, framför allt personalbristen.
Han skriver till JO att dom­stolen hösten 2003 och våren 2004 i det närmaste var "utsuddad från den juridiska kartan" och att situationen var näst intill kaotisk.
Han tycker inte Domstolsverket eller justitiedepartementet förmådde ge Gällivare tingsrätt något stöd.

Dålig beredskap
Domstolen tvingades bland annat kalla in pensionerade domare som förstärkning.
"Någon beredskap för att hjälpa en domstol i personell kris fanns inte. Jag kan inte nu underlåta att göra den anmärkningen, att det fanns stunder då jag frågade mig hur länge jag skulle orka med min arbetsbörda", skriver Hans Brusewitz som delade sin tjänst mellan Luleå och Gällivare tingsrätter.
JO konstaterar att en utdragen prövning medför att parterna inte får den rätt till skyndsam prövning som regleras i rättegångsbalken och Europakonventionen. Vidare får parterna höga rättegångskostnader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om