Jespers handbollsdröm krossades av ett tåg

Drömmen om en framtid som handbollsspelare krossades av ett mötande tåg. Jesper Vesterberg hade tur som överlevde, men hamnade i en depression när livet kullkastades. Idag har han fått nya mål att kämpa emot, och har hittat tillbaka till sin idrott.

Jesper Vesterbergskadades allvarligt när han träffades av ett tåg.

Jesper Vesterbergskadades allvarligt när han träffades av ett tåg.

Foto: privat

Boden2022-03-09 19:34

Det var fest med handbollslaget och de nya spelarna skulle initieras. Det skålades, spelades ölspel och Jesper ville visa nykomlingarna hur man ska festa.

– Jag var 20 år och det gick överstyr. Jag blev väldigt berusad och nekades att komma in på krogen senare den kvällen, säger Jesper, 27.

Han har många minnesluckor från den ödesdigra kvällen för sju år sedan, men vet att han var hungrig och gick från grillkiosk till grillkiosk då köerna var långa. På sin väg började han prata med en annan hungrig nattvandrare som bjöd Jesper hem till sig på efterfest.

De kom överens om att snabbaste vägen var att gå längs med järnvägsrälsen bakom Sandenskolan. Sedan kom tåget. 

– Lokföraren har berättat att han fick syn på två personer på rälsen. Han bromsade omedelbart och lyckades få ner farten något. Som tur var gick vi inte mitt på rälsen, utan vid sidan om, men jag träffades av tåget i vänster sida, slungades på marken och skadade arm och axel, bröt käken och drabbades av en hjärnblödning, säger Jesper och konstaterar att han själv inte minns händelsen.

Lokföraren larmade ambulans och Jesper fördes till Sunderby sjukhus. 

– Jag minns att det stod många människor runt mig när jag tittade upp och att jag flera gånger vaknade till och skrek av en fruktansvärd smärta. Då fyllde de på med mer morfin. Nervtrådarna hade slitits loss från musklerna i arm och axel och orsakade nervsmärta.

När Jesper sakta vaknade till liv och insåg att han inte kunde röra sin vänstra arm, och inte ens vicka på fingrarna var han till en början säker på att allt snart skulle vara som vanligt.

– Jag har spelat handboll hela livet och varit skadad flera gånger. Efter högst ett halvår har jag varit tillbaka på planen igen. 

Men den här gången blev det inte så. Jesper har genomgått tre operationer. Ett specialistteam i Umeå har flyttat en nervtråd som tidigare gick till handleden till bicepsmusklen, de har vänt på en ryggmuskel och opererat in en benbit från höften som ska fungera som en dörrstopp bakom axeln.

Efter den första operationen kunde Jesper lyfta armen, som bara hade hängt slapp vid sidan.

– Jag höll det hemligt fram till julaftonen då jag sa att jag hade en extra julklapp. Mamma storgrät när jag visade att jag kunde röra armen.

Jesper har tillbringat mycket tid på sjukhus och har många ärr men kan fortfarande inte använda sin arm som förr. 

– Jag var vänsterhänt och har fått lära mig att använda högerhanden till det mesta. Att borsta tänderna var en utmaning i början. Men svårast av allt var att handbollskarriären var över. Jag kastades in i en djup depression.

Jesper började spela handboll redan som nioåring och gick ett handbollsgymnasium i Halmstad. Efter studenten kom han hem och fortsatte att spela i moderklubben, med siktet att bli sitt bästa jag. Han har levt och andats handboll i hela sitt liv.

– När jag inte längre kunde spela rasade hela mitt liv. Jag klarade inte av att se lagkamraterna träna eller spela match, jag kunde inte ens se Hildursborg utan att få ångest och må väldigt dåligt.

Jespers föräldrar blev hans stora stöd och det var mamman som såg till att Jesper började gå i KBT-terapi.

– Jag fick hemläxor av terapeuten. I små, små steg närmade jag mig handbollen igen. Först skulle jag bara klara av att se arenan, sedan gå innanför dörrarna. Nästa gång upp för trappan och så vidare. Nu kan jag med glädje se träningar och matcher och jag har fått tillbaka handbollen i mitt liv.

Sedan åkte Jesper på en åtta månaders resa till bland annat Australien och Indonesien – en resa för att återerövra sig själv. Han hoppade fallskärm och bungyjump, dök och reste runt på egen hand.

– Jag ville bevisa för mig själv att allt är möjligt. Inget ska få stoppa mig, vägen till målet kanske är krångligare som funktionshindrad. Men det går att nå!

När Jesper kom hem flyttade han till Umeå för att läsa tränarprogrammet på universitetet. Idag jobbar han som personlig tränare och fystränare för både BBK fotboll och handboll herrar. Han läser dessutom en magisterexamen i idrottsvetenskap med inriktning mot elitidrott.

– Jag får göra det jag älskar, drömmen är att jobba i en förening med idrott på högsta elitnivå. Jag har en fördel i att stötta skadade spelare. Jag vet hur det känns!

Jespers instagramkonto: @vesterberghalsaprestation/

Plexusskada

Plexusskada innebär en slitskada på armens nervfläta. Den består av nerverna som styr muskelfunktion och känsel i axel, arm och hand. Nervernas uppgift är att förmedla hjärnans signaler ut till musklerna och det är också via nerverna som känselinformation skickas till hjärnan. Skadan kan drabba personer som utsätts för kraftigt våld, till exempel vid en trafikolycka.

Källa: region Västerbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!