44 i kö till äldreboende: "Tufft och sorgligt"

Antalet äldre som väntar på särskilt boende i Bodens kommun blir fler och väntetiden allt längre. Senaste siffran är 44 personer, varav en inte har demensdiagnos, och väntetiden är sju månader.

”Det är svårt att jämföra hårda siffror med människoöden. Anhöriga är otroligt trötta underrådande situation. Vi måste hitta en lösning och fixa det så fort som möjligt”, säger Béatrice Öman (S).

”Det är svårt att jämföra hårda siffror med människoöden. Anhöriga är otroligt trötta underrådande situation. Vi måste hitta en lösning och fixa det så fort som möjligt”, säger Béatrice Öman (S).

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-11-12 16:00

Under pandemin har ansökningarna om hemtjänst och boendeplats gått ned för att de senaste månaderna öka igen.

Andelen färdigbehandlade patienter i behov av äldreomsorg som skrivs ut från på Sunderby sjukhus är fortsatt hög. Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden, uppger dock att betalningsansvaret till regionen är marginellt.

På senaste mötet i nämnden uppgav socialchefen, att alla platser på Garnis korttidsboende och Älvstrandens mellanboende är belagda. För att slippa betalningsansvar får brukare dela rum, som en tillfällig lösning.

Förra veckan skrev en förtvivlad anhörig, Brita Fredriksson, en insändare i NSD med rubriken: "Politiker i Boden, vakna upp!" Béatrice Öman har läst den.

Hur tänker du kring, att de som väntar på plats vet att andra måste dö för att de ska få en plats?

– Det är tufft och sorgligt.

Kommunen har minskat antalet äldreboendeplatser för personer utan demensdiagnos, men behållit dem i avvaktan på ökad efterfrågan, och ökat antalet demensplatser. På Erikslunden där det även finns dagverksamhet och avlastning vill nämnden skapa en sammanhållen demensvård med demensteam och demensutvecklare.

På grund av kommunens ansträngda investeringsbudget beslutade socialnämnden att vänta med att utöka Erikslunden med fler boendeplatser och först anpassa Svedjebacka till demensboende.

– Det är inte renoverat sedan 90-talet och behöver inredas och målas för att passa personer med demenssjukdom, säger Béatrice Öman.

Socialnämnden har nu även givit förvaltningen i uppdrag, att påbörja utökningen av Erikslunden och komma med förslag hur man ska lösa rådande situation under tiden. Det är ingen högoddsare att tänka sig att man kommer använda de platser som nu står tomma. Men nu har det dessutom uppstått förvirring.

– Jag läste att Erikslunds hälsocentral ska öppna igen. För mig var det en nyhet, säger Béatrice Öman, som levt i tron att kommunen har förtur till de lokalerna.

Ett alternativ är att bygga ut Erikslunden eller bygga ett nytt demensboende någon annanstans, men det skulle ta betydligt längre tid och innebära en mycket högre kostnad. Det är därför optionen har funnits med i avtalet med SBB, som äger fastigheten på Erikslund.

– Vår uppgift är att få ihop det. Vi ska ha tillräckligt med platser så att man inte behöver vänta längre än de lagstadgade tre månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!