Dels ska det bli en ny mötesstation i Sävastnäs, dels ett nytt huvudspår parallellt med befintligt huvudspår mellan Sävastklinten och Sävast. Därigenom skapas ett partiellt dubbelspår där två malmtåg kan mötas åt gången utan att behöva stanna och vänta.
De två åtgärderna tillsammans kostar cirka 400 miljoner kronor. Byggstart planeras 2025 och byggtiden är cirka ett till två år.
Ett 60-tal personer kom till det öppna samrådet i Boden Business Park på tisdagen, där Jöran Gärtner från Trafikverket fanns på plats för att informera och svara på frågor från allmänheten.
– Vi håller inget hemligt utan vi förklarar att det kommer att bli intrångseffekter. Till exempel behöver vi lösa in mark och förändra vägar. Nu har alla möjlighet att framföra sina synpunkter.
Oavsett de nya industrisatsningarna behöver järnvägen mellan Luleå och Boden öka sin kapacitet menar han.
– Sträckan är en flaskhals i vårt järnvägssystem. Vi har industrier som transporterar gods och malm på järnvägen till och från Luleå och till hamnen redan nu och ligger i dagsläget på 101 procents kapacitetsutnyttjande, det vill säga över taket av järnvägens kapacitet.
Det går därför inte att ta hand om ytterligare tågtrafik om ingenting görs konstaterar han.
Kommer ni att hinna innan H2 Green Steel startar sin produktion?
– Det gör vi om vi får igenom planen i planprocessen inom den tidsram vi har satt, vilket är under detta år.
Inga villor behöver lösas in som det ser ut nu, däremot odlings- eller betesmark.
När det gäller buller är det cirka 70 hus i området Sävastklinten som Trafikverket ska inventera för att bedöma om några bullerdämpande åtgärder krävs så att inte riktvärdena överskrids.
– I första hand ska vi bygga vallar eller skärmar. I andra hand tittar vi på fastighetsnära åtgärder – i fönster, ventiler och uteplatser. Sedan är det inte säkert att vi kommer att erbjuda alla 70 åtgärder, det beror till exempel på var de har sin uteplats, säger Ann Nilsson på Trafikverket.
Godstågen kommer inte att låta mer, men det blir många fler tåg per dygn som passerar per dygn.
Även vibrationer ska ses över.
Peter Wester som kom till samrådsmötet har sitt hus på Häradsvägen alldeles nära av järnvägen. När dubbelspåret byggs hamnar järnvägen ännu närmare.
– Jag känner mig trygg med alla de bulleråtgärder de har tänkt sig. Det blir egentligen bättre än nu då vi inte ha något bullerskydd alls.
Det som oroar honom mer är att när dubbelspåret byggs kommer den befintliga kraftledningen att behöva flyttas närmare hans hus.
– Den avger ju strålning så det är inte optimalt att få den närmare huset. Det skulle aldrig ha godkänts vid ett nybygge, så jag känner mig inte jättenöjd med det.
Jöran Gärtner vid Trafikverket kan bara hålla med och samma problem finns på flera ställen längs banan.
– Vi kommer att behöva flytta den sex, sju meter i sidled.
En förhoppning finns om att Vattenfall som äger kraftledningen ska avveckla den.
– Men det kan nog ta sex, sju år innan det händer i så fall.
En annan synpunkt som kom upp var att bommarna kommer att gå ner oftare och att de i dagsläget ibland är nere väldigt länge – upp till en kvart – och hindrar både vanliga bilister och utryckningsfordon. På denna fundering svarade Jöran Gärtner att bomanläggningen på Häradsvägen kommer att bytas ut till en modern med kortare väntetider.