"Jag är glad att ha fått utbildningen betald"

Charlotta Nordström har nu kört igång som nybliven distriktssjuksköterska åt Bodens kommun. "Jag är glad att ha fått utbildningen betald. För mig är det självklart att fortsätta jobba åt kommunen".

Charlotta Nordström tar sin bil och åker ut till patienterna i byarna. " Jag har ett väldigt fritt arbete som jag lägger upp själv".

Charlotta Nordström tar sin bil och åker ut till patienterna i byarna. " Jag har ett väldigt fritt arbete som jag lägger upp själv".

Foto: Lena Leffler

BODEN2018-05-24 18:15

Hon har ingått i första valideringsomgången. I dag finns runt 14 sköterskor i Bodens hemsjukvård där i dag 25-30 procent inte är distriktssjuksköterskor.

– Jag har själv jobbat sexton år som sjuksköterska och jobbar på en tjänst som i grunden är en distriktssjukskötersketjänst. Hembesöken är ju sjuksköterskeuppgifter men du har inte haft förskrivningsrätten som distriktssjuksköterskorna har, säger Charlotta Nordström.

Läs mer: De vill behålla sjuksköterskor

Hon tackade ja till att specialutbilda sig under 15 månader och är precis klar.

– Jag tycker det har varit roligt för studierna blev ett avbrott i arbetslivet. Mina barn var glada att se sin mamma hemma lite mer.

För henne var det självklart att fortsätta att arbeta åt Bodens kommun efter han fått sin kompetenshöjning till distriktssjuksköterska.

– Det är positivt att kommunen velat bjuda på vidareutbildningen. Jag har fått studieböckerna betalda och behållit min månadslön under distansutbildningen. För mig har det personligen varit en vinst, säger Charlotta Nordström.

För henne var det självklart att även stanna kvar hos kommunen som specialistsköterska. Det finns dock ingen klausul som kräver det i utbildningskontraktet.

– Jag tycker personligen det borde finnas en klausul att man skriver fast personalen på ett visst antal år, för det är mycket pengar som kommunen lägger ut på vidareutbildning. Det är inget konstigt i det för inom andra branscher gör man så. Sköterskor har mer jobbmöjligheter i dag än tidigare, säger Charlotta Nordström.

Distansutbildningen skedde mest via nätet men 3-4 dagar per kurs var studiegruppen också på plats i Luleå.

– Jag har mest suttit hemma framför en dator och pluggat. Vi elever har också loggat in tillsammans med våra lärare i ett speciellt datarum när det varit seminarier och föreläsningar. För mig har utbildningen mer handlat om att uppdatera mina kunskaper i allt nytt, säger Charlotta Nordström.

I dag ansvarar hon för 24 patienter från 18 år och uppåt som hon besöker ute i byarna i område Väst.

– Jag har det väldigt fritt och styr min arbetstid och bokar in besöken. Det finns också en telefontid när patienterna kan ringa mig. Palliativa patienter kan ringa dygnet runt. Även om jag har andra inbokade besök kommer dessa besök före, säger Nordström.

Som distriktssjuksköterska har Charlotte Nordström jour var sjätte helg och jobbar sex, sju kvällar på en tremånadersperiod.

– Jag känner vissa patienter väl. Några har jag redan haft i över fem år och känner mig som en i familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om