Martinas och hennes sambo Mauro Arneris trerummare ligger ovanpå Gunnarsbyns livs. Sambon jobbar som servitör på Arcitc retreat och paret kom till bygden första gången 2021.
– Vi hade en kärlek för Sverige och skogar. Vi har semestrat flera somrar i Göteborg och provade sedan att hyra ett hus i Lassbyn.
– Jag startade ett samarbete med Kroppsbalans och vi bodde ett tag i Råneå innan vi återvände till Italien för att jobba. Jag saknade vår plats i norr så vi återvände något år senare till Gunnarsbyn.
Martina har gått en femårig universitetsutbildning i italien och Storbritannien i osteopatisk medicin. Hon driver egna kliniken Fjäll Osteopati och är medlem i Svenska Osteopatförbundet.
– Jag kan behandla patienter men får inte jobba på vårdcentraler. Osteopati är inte godkänd som medicinsk behandling inom sjukvården här som i andra länder så därför driver jag eget, säger Martina.
Osteopati liknar kiropraktisk medicin i tillvägagångsätt men har mer skonsamma tekniker med längre behandlingslängd.
– Handgreppet är lite mjukare och "softare" och en kompletterande behandling till andra behandlingsformer som en kiropraktiker eller fysioterapeut utför. Jag skulle gärna vilja jobba mer tillsammans med de yrkesgrupperna. För en patient är det bättre att ha många alternativ och sedan få välja själv vad som passar bäst.
– Vi osteopater är tränade att behandla personer med olika typer av besvär. Det kan vara akuta besvär eller långvarig smärta orsakad av stress och överbelastning men även nack- och axelbesvär, ryggont, huvudvärk, andningsbesvär, idrottsskador.
I Italien var Martinas specialområde baby och barn.
– I Sverige får vi ta emot barn från åtta år. Däremot tar jag inga cancerpatienter. Det är inte ett alternativ till den vanliga medicinen, säger italienskan.
Förutom kliniken i hemmet och Kroppsbalans i Boden besöker Martina även turiststället Arctic retreat.
– Idag ska jag iväg efter intervjun och hjälpa några turister. Speciellt britter är bekanta med behandlingen eftersom den först godkändes där, säger Martina.
Än så länge är hon den enda registrerade och godkända osteopaten i Norrbotten.
Vad är målet?
–Jag ska bo kvar men utveckla verksamheten. Mitt mål att folk ska hitta ostepati i Norrbotten. Jag vill också växa i verksamhet och jobba med en kiropraktiker så jag kan få ett erfarenhetsutbyte.
Vad är så bra med Gunnarsbyn?
– Jag och min sambo tycker om skog och det är nära till naturen. Jag har alltid känt mig välkommen här. När jag ville åka norrut så sade en Göteborgsvän att det är ett annat "land". Ingen säger något när man äter middag förutom "Jooooo".
Martina berättar att hon förväntade sig ett väldigt "kallt" folk som inte pratade eller kramades utan höll distans.
– Det var helt tvärtom. Folk i Gunnarsbyn var mer välkomnande än i Göteborg. Det är speciellt.
Hon tycker om att vistas utomhus.
– Jag älskar snö och det var därför vi återvände. Hemma åkte jag slalom men här har jag prövat längdskidor.
– I byn bor flera olika nationaliteter vilket är kul. Fast jag umgås lika gärna med bybor som jag har lärt känna. Bybon Gunilla brukar jag säga är min andra "mormor".
Ute i byarna bjuder man på fika med dopp.
– Det är så att man måste fika först när man träffas vilket är väldigt intressant. Småbyar i Italien har samma mentalitet. Det gör att man känner sig hemma.