Isproppen fortfarande kvar

Precis nedanför Trångforsbron har isproppen sitt centrum. De stora isflaken som kommer dansande efter det öppna vattnet uppströms älven kryper under isen, vilket gör att det byggs en barriär.

LUGNVATTEN. Isproppen har bildats i närheten av Trångforsbron. Nu hoppas Vattenfall att ett lugnare flöde kan göra att ett istäcke bildas uppströms från Trångforsbron.

LUGNVATTEN. Isproppen har bildats i närheten av Trångforsbron. Nu hoppas Vattenfall att ett lugnare flöde kan göra att ett istäcke bildas uppströms från Trångforsbron.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2010-12-02 06:00
Vattenfall har sänkt utflödet från 640 kubik per sekund till 540 kubik i både Vittjärvs och Bodens kraftstation. Enligt Peter Stedt, informationsansvarig vid Vattenfall, är det viktigt att det blir lugnare vatten så det kan frysa.-  Nu hoppas vi på att det blir kallare så vi får ett istäcke uppströms från Trångforsbron mot Ågärdan och Vittjärv.Han förklarar att orsaken till proppen var att det var för tunt istäcke tidigare och högt flöde, Det gjorde att isblock bröts lös och lade sig som en barriär under isen vid bron.Samhällsfunktioner
- Vi kommer under det kommande dygnet gå ner ytterligare vad gäller flödet. Det kommer vi att hålla på med i flera dagar, säger Peter Stedt.Orsaken är, som nämnt, att Vattenfall vill att vattnet ska frysa, men också försäkra sig om att inte pumpstationer som ligger vid älven ska skadas om vattnet börjar stiga igen.- Vi prioriterar samhällsviktiga funktioner.Kan det kalla vädret i södra Sverige tvinga er att öka vattenflödet igen?- Nej, vi har annan vattenkraft och kärnkraftverk som klarar det.Det är ett litet skådespel att se hur krafterna av vatten kan ställa till det. Det knakar och gnisslar när nya isblock bryts sönder under Trångforsbron, strax utanför Boden. Hur isen från ena hållet håller emot och från det andra gör vattnet allt som går för att komma framåt.Trots att isproppen ännu är kvar på samma ställe och lika stor som tidigare har dock inte läget förvärras sedan tisdagskväll. Snarare är det tvärtom.-  Det ser positivt ut, vattnet har sjunkit med cirka en decimeter sedan i tisdags, berättar Bengt Nilsson, räddningschef.Trossbotten
Han var under onsdagen och tittade både på den norra och södra sidan om Luleälven. Han märkte inget dramatiskt mer än att ett förråd i Ågärdan fått vatten upp i trossbotten och att några grillplatser hade hamnat illa till.-  Det märktes att vattnet sjönk eftersom isen vid stränderna höll på att brytas söner, det sker när isen hänger fritt i luften.På onsdagseftermiddagen hade Bengt Nilsson en träff med Vattenfall för att stämma av läget. Något som gav positiva besked.-  Vattnet fortsätter att sjunka, så läget är stabilt, men vi blåser inte ännu av beredskapen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om