Internetrykten kan påverka vittnen

Nätet översköljs av rykten om styckmordet i Boden. På gott och ont, enligt polisens IT-expert Anders Ahlqvist. För utredarna gäller det att urskilja vilka uppgifter som har betydelse.

Boden2013-05-28 06:00

När det rör sig om allvarliga brott och svårlösta fall uppstår vilda spekulationer i olika nätforum.

- Människor berättar vad de vet, tror eller har hört. Det ska man inte underskatta. Grunden till allt polisarbete är att ta del av vad folk berättar. Det gäller förstås i det här fallet också, säger Anders Ahlqvist.

- Det som inte är positivt är att när ett brottsmål hamnar i domstol är det svårt att veta vad ett vittne själv sett och hört eller om vederbörande påverkats av vad han eller hon tagit del på internet.

Enligt Anders Ahlqvist saknar polisen ofta kunskap om hur man kan använda internet.

- Vi har haft duktiga specialister men den generella kunskapen har varit låg. Där finns förslag på utbildningar. Jag tjatar hela tiden om IT-brottsperspektivet. IT påverkar i allt högre grad allt polisarbete, säger han.

Blir utpekade
En baksida med utvecklingen, menar Ahlqvist, är att enskilda personer oreflekterat pekas ut som gärningsmän.

- I Sverige har vi en rättstradition där du betraktas som oskyldig tills du dömts. I dag är det en verklighet där folk riskerar att bli uthängda, säger Anders Ahlqvist.

När det gäller mordet på Vatchareeya Bangsuan, är ryktena många.

- Tyvärr finns det mängder av nätforum där det läggs ut namn och bild, säger Bo Forssberg, den häktade 22-åringens försvarsadvokat.

Fråga om moral
Professor Bo Wennström, centrum för polisforskning vid Uppsala universitet, menar att problemet delvis har sin grund i att moralen inte går i takt med den tekniska utvecklingen.

- Det är en liknande situation som när man började trycka tidningar. Då var det ett jämförbart vilda västern, som löstes dels genom lagstiftning och dels genom att människor skapade egna begränsningar, säger Bo Wennström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!