155 anställda från totalstyrkans 2.200 personer har under beredskapstiden varit placerade på I 19.
Förbandet upplöses 30 juni, men NBG:s chef, brigadgeneral Stefan Andersson, var på plats på tisdagen för en avslutningsceremoni i regementsparken på I 19.
Fanborg
Kuriren pratade med honom innan det högtidliga med fanborg, musikkår och tal inleddes.
NBG har som helhet under perioden inte haft några uppdrag. Men stridsflygenheten och delar av flygförbandet sändes till Sicilien för uppgifter i Libyen.
- Det tog 23 timmar från beslutet i riksdagen tills de var på plats. Imponerande, sade Stefan Andersson.
Attraktiv
5.200 personer sökte till 950 befattningar när NBG 11 skulle rekryteras.
- Det visar att Försvarsmakten är en attraktiv arbetsgivare.
Stefan Andersson var brigadchef på I 19 när förra NBG, 2008, genomfördes.
- Den senaste NBG har varit klart bättre. NBG 08 var första gången och man började med ett tomt vitt papper. Det måste man ha litet respekt för när man tar del av den kritik som kommit fram.
Avveckla, för stort, för dyrt, för tungt, har det sagts om NBG.
- Så har det delvis varit. Men glöm inte att NBG var en motor i reformen att ändra vår gamla tunga insatsorganisation till att skapa en flexibel styrka i ett insatsförsvar.
Fortsättningen med NBG?
- Hittills har EU haft 20 stående stridsgrupper som aldrig använts. Vi brukar litet slarvigt säga "if we don’t use it, we will lose it". Jag tror att EU kommer närmare någon form av beslut att andra konceptet så att styrkan verkligen börjar användas eftersom den drar oerhörda resurser. Förband står bara i beredskap när vi samtidigt ska sända förband till pågående operationer, exempelvis Afghanistan.
Svaghet
I höstas lämnade en del av NBG en övning och reste hem till Boden.
- Metoden man valde att bara åka därifrån är för mig helt oacceptabel. Har man den svagheten inom sig ... ja, den typen av personal skulle jag inte vilja åka iväg med. Men det var synd om individerna och jag hoppas att de går vidare inom Försvarsmakten eller på annat håll.