Sedan 2015 har målet legat i tingsrätten. I sommar hölls en förhandling och nu har domen kommit.
Läs mer: " Ett hårresande övergrepp".
Läs mer: Nu stämmer syster Karin kommunen.
Läs mer: Företag betalade kunds räkningar.
Bolaget har i första hand hävdat att uppsägningen av det tidigare hemtjänstavtalet i privat regi inte föregåtts av någon skriftlig hävningsförklaring i enlighet med parternas avtal och är därför ogiltig. I andra hand menar hemtjänstbolaget att det inte heller förelegat någon rätt enligt kommunallagen för socialnämndsordföranden Beatrice Öman (S) att besluta om denna uppsägning eftersom dessa bestämmelser inte är tillämpliga i sammanhanget. Bolaget ansåg också i sin stämning att det förelåg synnerliga skäl att ålägga socialnämndsordförande Beatrice Öman (S) och socialchefen Catharina Liljeholm att solidariskt med Bodens kommun betala ett högt skadestånd för sitt handlande.
Bodens kommun har hela tiden hävdat att man lämnat en hävningsförklaring genom det skriftliga beslutet om uppsägning så rent juridiskt var avtalet uppsagt. Även Ömans beslut anser kommunen varit helt riktigt. Bristerna för Syster Karins vård och Omsorg har bland annat bestått i en överdebitering av ett stort antal ärenden gentemot kommunen vilket gjort att kommunen lidit ekonomisk skada. Liksom brister i dokumentering vilket gjort det svårt att följa upp beslutade insatser.
Bodens kommun försvarar uppsägningen och menar att bolaget som leverantör av hemtjänster till kommunen väsentligt brustit mot flertalet av tjänsterna avtalade krav.
Enligt tingsrättens dom är det ostridigt att parterna har haft ett avtalsförhållande med varandra för utförande av hemtjänst och personlig omvårdnad sedan 2013. Det tingsrätten prövat är huruvida det förelegat en formellt sett ogiltig uppsägning av avtalet och om det i så fall finns en skyldighet för kommunen att ersätta bolaget för skadan som uppkommit i samband med detta. Tingsrätten anser inte att Syster Karins Vård och omsorg i målet kunnat visa att kommunen sagt upp avtalet med bolaget på ett formellt felaktigt sätt. I kommunlagen står det också att en socialnämnd får uppdra åt ordföranden på nämndens vägnar besluta i brådskande ärenden och anmäla sina beslut till nämnden. Vilket Öman också gjort. När det gäller skadeståndsrätten så anser tingsrätten att kommunen agerat riktigt vid uppsägningen och då finns ingen skyldighet att ersätta bolagets skador. Under alla förhållanden så kan det också ifrågasättas enligt tingsrättens dom om det " påstådda" formella bristerna i uppsägningen i sig har orsakat bolaget någon som helst skada.
Utgången i målet innebär att bolaget ska betala Bodens kommuns rättegångskostnader, liksom socialchefens och socialnämndsordförandens på sammanlagt drygt 130 000 kronor. Domen kan överklagas till hovrätten.
– Jag tycker det känns som en lättnad för egen del med domen. Det är mycket bra för oss att veta att vi hade rätt i sak, säger Beatrice Öman (S), socialnämndsordförande.
Syster Karins advokat Magnus Müchler säger att han endast hunnit se att käromålet ogillades.
– Jag har suttit i förhandling. Jag har bara läst första sidan så jag kan inte ge några kommentarer. Jag vill läsa domen i lugn och ro. Så i dagsläget kan jag inte heller säga om vi ska överklaga, säger advokaten.
Karin Mogemark väljer att låta advokaten uttala sig angående domen.