Ingen rusning till insatsstyrka

475 av drygt 2.000 befattningar i snabbinsatsstyrkan Nordic battlegroup, NBG, är vakanta.
I sommar ska kontrakten skrivas under.
Det verkar inte ha varit någon direkt rusning bland värnpliktiga att ingå i NBG.
Det visar färsk statistik från försvaret.

BODEN2007-05-11 06:00
I artikelserien På främmande mark kunde Kuriren berätta att personalförsörjningen till snabbinsatsstyrkan kunde bli ett bekymmer. När huvudomgången av rekryteringen nu är avslutad kommer facit.
Att nästan var fjärde plats är tom i NBG oroar dock inte försvaret. Av de 2.156 befattningar i snabbinsatsstyrkan visar aktuell statistik att 78 procent är tillsatta.
- Vi är nöjda, det ser bra ut hittills. Siffrorna förändras hela tiden och osäkerheten kommer att vara stor ända fram till 1 juli när kontrakten skrivs på, säger NBG:s personalchef Per-Erik Laksjö i ett uttalande på försvarets hemsida.
Till sommaren börjar utbildningen av de soldater som ska ingå i Nordic battlegroup. Endast 20 procent av de som nu gör värnplikten i termin två har sökt till snabbinsatsstyrkan. Samma siffra gäller för I 19 i Boden. Målsättningen var betydligt högre.
En orsak kan vara att de värnpliktiga hellre söker sig till en "vanlig" utlandsmission där man vet vilket land man ska åka till och under hur lång tid man ska stanna där. NBG kan skickas ut med mycket kort varsel till ett land inom en radie av 600 mil från Bryssel.
Inför rekryteringen sattes det upp ett mål att 75 procent av soldaterna skulle komma direkt från sin värnpliktsutbildning. Enligt försvaret så var syftet med målsättningen att få in en hög andel soldater med färsk militär kompetens.

Fortsätter rekrytera
Men om man plussar på med de soldater som gjorde värnplikten för ett, två eller tre år sedan kommer 70 procent av styrkans soldater att ha relativt färsk kompetens, enligt försvaret.
Att hundratals befattningar ännu inte är tillsatta har medfört att försvaret nu fortsätter rekryteringen och de lediga tjänsterna har lagts ut på försvarets hemsida och är åter möjliga att söka.
I 19 i Boden ansvarar för att utbilda ett skyttekompani med 166 soldater, ett trosskompani med 130 soldater och en jägarpluton med 36 soldater som ska ingå i NBG.
Dessutom kommer artilleriregementet i Boden att bistå med en radarenhet med totalt 16 soldater.
I 19 har svårt att hitta bandvagnsförare, mekaniker, gruppchefer och sjukvårdspersonal.
Försvaret gjorde först en intervju per telefon med de som anmält intresse att delta i styrkan. Sedan skickades ett brev ut där de sökande skriftligt skulle svara ja. Det är i det skedet som en del backat ur och sagt nej till att medverka i NBG.
- På trosskompaniet är det 20 personer som sagt nej och på skyttekompaniet är det 30 personer. Cirka 16 procent av de som blivit uttagna och rekryterade har svarat nej, säger Tommy Sjödén, utbildningsansvarig för NBG vid I 19.
Anledningen till att en del sagt nej beror på att de fått annat jobb eller utbildning, blivit antagen till en annan av försvarets missioner. Att de inte får tjänstledigt från sitt civila jobb. En del har också angett ändrade familjeförhållanden.
- Målet är att vara klar med rekryteringen till mitten av juli och idag ser vi inga farhågor med att vi inte ska lyckas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om