Ingen överklagade H 2 GS ansökan

Ingen har överklagat H 2 Green Steel:s ansökan i mark- och miljödomstolen den 1 juli. Därför har den nu vunnit laga kraft.

Kommunikatör Karin Hallstad, H 2 Green Steel.

Kommunikatör Karin Hallstad, H 2 Green Steel.

Foto: Ulrika Wallgårda

Boden2022-08-02 10:08

H 2 Green Steel har i mark- och miljödomstolen tidigare yrkat tillstånd för de byggnadsåtgärder samt stöd- och följdverksamheter som behövs för den angivna produktionen. Bolagets yrkande omfattar alltså inte tillstånd till arbeten som gäller reningsanordningar eller utformande av processteknik som kan påverka den slutliga prövningen.

Den 1 juli kom mark- och miljödomstolens byggnadsdom. Kommunalrådet Claes Nordmark (S) kallade det då en historiskt dag för Boden och svensk industrihistoria. H2GS hade rätt att påbörja arbetet även om domen skulle ha överklagats. Därför satte man igång med att bygga provisoriska vägar, sätta upp stängsel och bullerskydd i området i Norra Svartbyn där Boden Industrial Park finns för att sedan kunna rulla in med tyngre maskiner och börja med markarbetena senare. Arbetet tar säkert ytterligare fart efter överklagandetiden löpt ut. Domstolen har genom deldomen 1 juli bedömt att byggnadsdom och tillstånd till vattenverksamhet kan ges.

Hur ovanligt är det att man inte överklagar?

– Ja, jag kan inte annat än att konstatera att det inte blev så för oss, säger Karin Hallstan, kommunikatör på H 2 Green Steel.

 Varför tror du att man inte överklagat?

– Jag tror det beror på att berörda fått en god möjlighet att yttra sig i förväg. Det var flera yttranden som kom fram innan domstolsförhandlingen. Det är vad jag tror men det kanske mark- och miljödomstolen har en bättre uppfattning om, säger Hallstan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!