Ingen garanti för galleria

Sveafastigheter lämnar inga garantier för att det blir en butiksgalleria i Boden.
Målsättningen är dock att den ska byggas. Om det finns kommersiella förutsättningar, uppger Sveafastigheter och lovar beslut före sommaren.

BODEN2007-01-08 06:00
I slutet av förra veckan var representanter för Sveafastigheter på besök i Boden för att växla avtal och pengar med Bodens kommun.
Som Kuriren tidigare skrivit köper Sveafastigheter det stora Medborgarhuset och fastigheten där Erikslunds vårdcentral har sina lokaler av Bodens kommun. Fastigheten på Erikslund byggs om och tanken är att skapa ett centrum för demensvård med ett femtiotal platser. Kommunen kommer sedan hyra samtliga ytor i i byggnaden.
Sveafastigheter har betalat 48 miljoner kronor för de två fastigheterna och i ett första steg vill bolaget investera 60 miljoner kronor.
20 miljoner kronor går till att göra vissa upprustningar i Medborgarhuset. Den 4 januari tillträdde den nya fastighetsägaren.
Det är ännu inte klart om det blir någon butiksgalleria i Boden.
- Avsaknaden av ett shoppingcentrum i Boden har inneburit att stora volymer handel har försvunnit till intilliggande orter. Enligt vissa uppskattningar så mycket som en kvarts miljard kronor årligen. Avsikten är att, om det finns kommersiella förutsättningar för en investering i en ny galleria, skapa förutsättningar för att en del av denna handel stannar i Boden, säger Simon de Château, VD för Sveafastigheter.
En ny galleria, med en uthyrningsbar yta på cirka 5.000 kvadratmeter, räknar Sveafastigheter kommer kosta cirka 100 miljoner kronor att bygga.
Ett slutligt beslut om det blir en ny galleria kommer att tas av Sveafastigheter före sommaren. En förstudie pågår nu.
Jörgen Österberg, pressansvarig vid Sveafastigheter, säger att det nu gäller få "tillräckligt bra indikationer från potentiella hyresgäster", och att man kanske kan skriva någon form av avtal med tänkbara galleriabutiker.
- Vi måste ta reda på om de komersiella förutsättningarna verkligen stämmer. Vi är positiva till en galleria, men vi vill vänta till dess vi får en rapport som vi kan ta ställning till. Vi hoppas kunna bygga en galleria.
Men ni lämnar inga garantier?
- Nej, det kan vi inte göra, men vår målsättning och vår förhoppning är att bygga en butiks­galleria, säger Jörgen Österberg.
På frågan hur jakten på tänkbara butiker går, svarar han:
- Det är för tidigt att säga, men det finns ett intresse hos lite större kedjor. Har du en eller två stora kedjor som etablerar sig så brukar de dra med sig resten. Det ser positivt ut.
Några avtal är dock ännu inte påskrivna med någon större butikskedja, uppger Jörgen Österberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om