Ingen debatt om farligare uppdrag

Forskaren Per-Olof Michel, tidigare försvarsöverpsykiater, är kritisk till tystnaden.
Han ifrågasätter om svenska folket är förberett på konsekvenserna av deltagandet i Nordic battlegroup, NBG
- Det har inte varit någon större diskussion om NBG och att vi kan hamna i farligare situationer.

BODEN2007-04-20 06:00
Per-Olof Michel, forskare vid Uppsala universitet och institutionen för neurovetenskap, slutade som försvarsöverpsykiater i september förra året.
Våren 2005 disputerade han genom att försvara en avhandling om mental hälsa bland de soldater som tjänstgjorde i Bosnienbataljonen 1996. Studien visar att de flesta som deltog i bataljonen inte fick några psykiska problem efter missionen.
Per-Olof Michel har också studerat om soldater som deltagit i missioner utomlands är mer självmordsbenägna. Slutsatsen i avhandlingen är att självmord är mindre vanligt bland svenska soldater som har varit i utlandstjänst än bland den övriga befolkningen.
Han berättar att de som gör internationell tjänst är psykiskt stabila och har gått igenom flera tester, både formella och informella.
Sverige har låga siffror när det gäller soldater som drabbats av posttraumatisk stress.

Svåra konflikter
- Det ligger på mellan 0 till 1 procent i den studerade bataljonen. Norrmännen har gjort en studie fem år efter en insats i Libanon och där var siffrorna högre. Studerar man däremot mer krigförande nationer som USA så var man 2004 uppe i 18 procent. Under kriget i Vietnam så drabbades en tredjedel av soldaterna av posttraumatisk stress, säger Per-Olof Michel.
När det gäller svenska förband så upplever de allra flesta att tjänsten i en mission utomlands var bra och en viktig erfarenhet.
Sverige ska nu leda och till stora delar bemanna den nordiska snabbinsatsstyrkan, NBG. En styrka som kan hamna i svåra konflikter.
Konflikter som kan leda till att svenska soldater stupar. Per-Olof Michel menar att det inte får bli ett skäl eller argument för att kalla hem förbandet till Sverige igen.
- Svenska folket måste vara beredd på att dödsfall kan förekomma. All personal som åker utomlands måste vara informerad om riskerna och där finns en del övrigt att önska, framför allt från politikernas sida. Politikerna vill att Sverige ska hålla en hög fana när det gäller att delta i säkerhetspolitiska insatser utomlands och då måste man informera svenska folket om riskerna med det. Har man väl gett sig in i en insats kan man inte avbryta hur som helst, det fungerar inte så i internationella sammanhang. Är man rädd för stora förluster ska man inte åka iväg alls, och det kan ju också låta konstigt om man nu har ingått avtal med andra länder, säger Per-Olof Michel.

Hanterar livet slarvigt
Han säger att Försvarsmakten är medveten om riskerna, inte bara med att soldater kan komma att dö, utan även att de efter en insats kan må psykiskt dåligt.
- Det finns studier som visar att soldater under 25 år löper större risk att drabbas av posttraumatisk stress, men man ska inte överdriva riskerna. Blandade åldrar är bäst och det vet Försvarsmakten om.
Per-Olof Michel berättar att det finns en avhandling som berör insatsen i Kongo på 1960-talet och som visar att yngre soldater som deltagit i strid och som inte mått bra efteråt har hanterat sitt liv mer slarvigt, jämfört med de äldre soldaterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om